Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 22. nujno sejo Odbora za pravosodje. K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, tako da je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA RABALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020, ki je bil 31. 8. 2020, objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo smo prejeli tudi mnenje Sodnega sveta z dne 8. 9. 2020. na sejo so bili vabljeni: Ministrstvo za finance, Ministrstvo za pravosodje in Sodni svet, ki je s svojo prisotnostjo opravičil.

Odbor za pravosodje je v postopku obravnave predloga rebalansa proračuna zainteresirano delovno telo. Predlog rebalansa bomo obravnavali v okviru pristojnosti odbora, se pravi, področjem Ministrstva za pravosodje in pravosodnih proračunskih uporabnikov. V skladu s petim odstavkom 157. člena in v povezavi 166. členom Poslovnika Državnega zbora lahko zainteresirano delovno telo predlaga amandmaje k posameznim podprogramom pri tistih neposrednih uporabnikih iz posebnega dela predloga rebalansa proračuna, ki zadeva njegovo delovno področje, pri čemer lahko predlog za spremembo izdatka na tem področju uravnoteži s predlogom za spremembo izdatkov na kateremkoli drugem področju. Pri oblikovanju amandmajev je treba upoštevati določbo šestega odstavka 157. člena Poslovnika Državnega zbora glede upoštevanja pravila o ravnovesju med proračunskimi prejemki in izdatki.

Pričenjam z obravnavo Predloga rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020. Do tega trenutka nisem prejel nobenega amandmaja kvalificiranih predlagateljev niti predloga za amandma odbora. Predstavnike predlagatelje predloga rebalansa proračuna sprašujem ali želijo podati dopolnilno obrazložitev? Želi besedo predstavnik Ministrstva za finance? Izvolite. Če se predstavite.