Govor

Hvala tudi vam.

Tudi sama sem se prijavila k besedi, pa bo moja razprava v tej prvi trojki. Naj rečem, da mogoče tudi zato, ker sta predhodnika malo omenjala Novo Slovenijo in naše prizadevanje že pri prejšnjem proračunu, da bi se zagotovila dovoljšna sredstva za izgradnjo oziroma posodobitve infrastrukture na področju šolstva in športa. V ta namen smo predlagali sklic nujne seje Odbora za izobraževanje. Tam je bil prisoten tudi, verjamem, da ne edini, mogoče pa dovolj glasen župan občine Logatec, ki je izpostavljal, kakšno problematiko imajo, zato ker je Občina Logatec ena izmed občin, ki ima dejansko največje priseljevanje in omogoča tudi azilni dom za vse mlade migrante, ki pridejo iz tujih držav, iz tretjih držav, in da enostavno postaja zadeva nevzdržna in so potrebne neke investicije v osnovnošolsko infrastrukturo. Zato smo mi to tudi sprejeli, če se ne motim, ne bom trdila, nisem šla pogledat glasovanja, ampak mislim, da smo ta amandma sprejeli s pomočjo Levice; ne vem, ali je celotna Vlada, ampak bom do konca seje to dala preveriti svojim službam, kakšno je bilo glasovanje. Ker ko gre enkrat zadeva skozi, potem imajo vsi polna usta, kaj bi se moralo narediti.

Oba sta se nekoliko sprehodila skozi proračun, kar je tudi prav. Si je pa kolega Trček dovolil mogoče nek tak sprehod tudi mimo kakšnih oseb in jih izpostavil, kar se mi ne zdi ravno prav, ker enostavno ocenjevati, kdo ima veliko denarja in da ni socialno čuteč, se mi zdi skrajno neprimerno na tem odboru, zato ker ima vsak pravico, da kandidira za poslanca, za evropskega poslanca, in se mi zdi, da je to v nekih parametrih vsem dovoljeno, seveda mora biti pa državljan Republike Slovenije.

Kar bi želela, se mi zdi, da je zelo pomemben poudarek, da je bilo rečeno, da se že deset let hujša v glavo na področju izobraževanja; to so bile izrečene besede, sem si jih zapisala. Glejte, tudi jaz sem za to, da si nalijemo čistega vina. Kdo v zadnjih desetih letih vodi Ministrstvo za izobraževanje, razen leta 2012 in polovice leta 2013 dr. Žiga Turk, vse ostalo pa je v rokah bilo in je bil vedno prisoten – tudi sama sem bila članica odbora – takratni minister Pikalo. Tako govoriti, kaj vse je narobe zdaj v času covida, pa nisem rekla, da obsojam, ampak treba si je naliti čistega vina, kaj se je dogajalo. Res je, sredstva so se nekoliko zniževala, ampak še enkrat poudarjam, sredstva so višja, kot so bila z rebalansom za leto 2019, sredstva ostajajo višja. Lahko povemo, da je Ministrstvo za izobraževanje za zajezitev, omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 v skladu z interventnimi zakoni financiralo izpad prihodkov zaradi zaprtja oziroma izpada izvajanja javnih storitev za naslednja področja: javne in zasebne vrtce, osnovno šolo, CŠUD, študentske domove, tudi Zavod za šport Republike Slovenije Planica in še sem mogoče koga izpustila. Da je bila izplačana enkratna denarna pomoč študentom, vsakemu študentu je bila izplačana enkratna denarna pomoč v višini 150 evrov. To ni kar od nekje z neba priletelo, nekdo je moral ta sredstva zagotoviti nekje. Kljub očitkom v javnosti je zdajšnja Vlada v letošnjem letu za znanstveno-raziskovalno dejavnost namenila več kot prejšnja Vlada v lanskem letu, 2019. Jaz se zavedam, da razvoj pelje Slovenijo naprej, samo to je, to je naša edina rešitev, naše znanje, naša inovativnost, naše tudi zavedanje, da ima Slovenija na tem področju dobre strokovnjake, na vseh področjih. Na tem odboru je bilo velikokrat možno srečati te strokovnjake, ki so prihajali s fakultet. Zelo pozdravljam povezovanje izobraževanja in gospodarstva. Mislim, da tu dosegamo enega najboljših uspehov in rezultatov na tem področju. In lahko smo ponosni, da vsi skupaj gremo za tem ciljem. In to, da se primerja vse to, da je vse to neko potrošništvo in kaj vse bi morali narediti, današnja družba je zagotovo drugačna, kot je bila pred desetimi leti. Današnje potrebe tako osnovnošolcev, dijakov in študentov so drugačne, kot so bile pred desetimi leti ali dvajsetimi. Se dnevno spreminjajo in je včasih težko tudi nam, staršem, slediti temu napredku in razvoju. Še enkrat poudarjam, da sem vesela, da so v naših izobraževalnih ustanovah učitelji, ki v največji meri delajo za korist otrok in se trudijo, da bi jih v to smer izobraževali.

Kar se tiče ostalega, sem prepričana, da tudi investicije potekajo naprej. Osnovna šola Logatec, kot sem omenila, tam se trenutno investicije izvajajo. Pridobila sem si tudi – to sem že uspela pridobiti, kolega Židan -, da »se začasno ustavijo v proračunskem obdobju 2020-2021 zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije proti koronavirusu ter napovedi spremembe proračuna, se začasno ustavi postopek izvedbe razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2020-2021. Nadaljevanje izvedbe javnega razpisa bo odvisno od rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.« To je bil sklep. Jaz ne vidim, da bi bilo na katerikoli postavki kaj drugega zapisano.

Še enkrat povem, želim, da imamo na tem odboru spoštljiv odnos do vseh, tudi tu prisotnih, in v takem duhu pričakujem tudi naslednjo razpravo. Hvala.

Repliko ima gospod Židan. Potem pa bo imela besedo Lidija Divjak Mirnik.