Govor

mag. Dejan Židan

Hvala, gospa predsednica. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, gospod državni sekretar, vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni.

Dovolite, da vam sedaj preberem tri točke ali pa štiri, pri katerih bomo tudi vložili amandmaje. Prva točka je vezana na investicijo vrtce in osnovne šole. Mi smo bili zgroženi, ko je po dolgih letih bil najavljen in potem tudi izpeljan razpis za investicije v vrtce in osnovne šole v Republiki Sloveniji in potem smo prebrali, da ga je 17. 3. aktualna Vlada, z podpisom dr. Simone Kustec Lipicer enostavno preklicala. Preklicala ga je, ustavila ga je. Zgroženi smo bili tudi zato, ker se spominjamo – to je tudi mogoče za vas zanimivo, gospa predsednica – razprave o proračunu v lanskem letu za letošnje leto in amandmaja Poslanske skupine Nove Slovenije. Takrat ste imeli dva amandmaja – 6 milijonov za vrtce in 6 milijonov za osnovne šole, pa dovolite, da preberem kar vašo obrazložitev:

»Vsa reprezentativna združenja občin in posamezni župani, še posebej v občinah, kjer beležijo veliko priseljevanje prebivalstva, opozarjajo na problem na področju investicij v objekte šolske in predšolske infrastrukture, v lasti občin. Zadnji razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je sofinanciral izgradnjo šolske in predšolske infrastrukture v lasti občin, je bil objavljen daljnega leta 2011. Stanje je alarmantno, saj občine ne zmorejo zagotavljati kvalitetnega vzdrževanja infrastrukture in zagotavljati potrebnih novih kapacitet. Zaradi tega predlagamo povečanje postavke, ki bo omogočilo investicijsko vzdrževanje, nove investicije v osnovnošolsko infrastrukturo.«

Če se pravilno spominjam, je bil ta amandma tako zelo pomemben za 6 milijonov, izglasovan. Bilo je zelo pomembno in potem poglejte, kaj se je dogodilo. Zadnja Vlada nam pošlje dopis, 17. 3., da se to, kar ste vi zagovarjali, zaustavi. To nam je nesprejemljivo, zato bomo prišli na tem področju z lastnimi amandmaji, ki bodo namenjeni temu, da se del denarja vrne in že sedaj apeliram na vas, da nas boste tukaj podprli.

Potem, naslednja zanimivost – zmanjšanje denarja na športni infrastrukturi. Torej, od 3 in pol milijona, ki so bili namenjeni, se odvzame 3 milijone in ostane samo pol milijona. To pa je zanimivo zato, ker je bil, recimo ravno lani, na tem področju, vložen amandma, tokrat pa stranke SDS, ki ga v bistvu enostavno, mislim, da je pravilen. Torej za dodaten denar na tem področju in obrazložitev je bila takšna:

»Za področja športne infrastrukture je namenjeno premalo sredstev. Športna infrastruktura v Sloveniji je stara, poleg obnov pa je veliko želja po novih športnih objektih. Država ne sme dopustiti, da bosta obnova in izgradnja športne infrastrukture izključno sloneli na posameznih občinah, še posebej, ker gre velikokrat za obnovo in izgradnjo infrastrukture, ki je regijska ali pa celo državnega pomena.«

In potem, poglejte, tu je bil amandma, da se 5 milijonov doda, hkrati pa je Vlada dejansko iz treh in pol milijonov spustila znesek na pol milijona. Nam je to nesprejemljivo, zato najavljam, da tudi na tem področju bomo vložili amandma.

Naslednje področje, to je področje zniževanja sredstev za znanost. Gospod državni sekretar, vi ste opisali, da v bistvu gre navzdol za 22 milijonov. Ostane še vedno 10 milijonov več, kakor je bilo leta 2019, po rebalansu, kar je pomembno, zato ker sledimo enemu cilju in ta cilj je, da pridemo do odstotka bruto domačega proizvoda. V resnici, da pridemo do tega, bi morali na leto namenjati dodatno 40 milijonov evrov. Zamislite si naš skupni ponos – tu ne gre za ponos ene, druge politične opcije, ampak gre za ponos nas, kot državljanov, ko smo izvedeli, je to pomembno tudi zato, ker gospod državni sekretar, kolikor vem, prihajate iz Maribora, da v Mariboru so razvili mikrosatelit, slovenska znanost in ga uspešno – to so sicer naredili Francozi, če sem dobro obveščen – izstrelili v vesolje in da ta mikrosatelit, ki ima / nerazumljivo/ potencial, da postane osnovni mikrosatelit Evropske unije, dobro deluje. In tukaj se zmnožujejo. Jaz razumem to kar ste povedali, torej teh 20 milijonov se znižuje zato, ker zaradi različnih razlogov ni bilo investicij možno letos do konca izpeljat ali pa sploh izpeljati in to prenašati. Medtem ko dva milijona pa jemljete kar tako.

In vsaj tista dva milijona bi sam pričakoval, da bi bila v bistvu vrnjena. To bo tudi naš predlog. Ob tem pa dovolite, da pa spregovorim mogoče še o bolj resni temi. V začetku letošnjega leta je prejšnja vlada s slovensko znanostjo, tudi z Svetom za znanost in tehnologijo, z vsemi pomembnimi deležniki uskladila predlog raziskovalnega zakona. In ne samo, da ga je uskladila z vsemi relevantnimi. Ta zakon je dobil tudi soglasje znotraj vlade. Celo Ministrstva za finance.

Tedanji minister je razumel, da če hočemo kot Slovenija napredovati, da moramo iti s pomembnimi koraki, mislim da je bilo plus 40 milijonov evrov. Na tem zadnjem sestanku z ministrom sem celo sam bil prisoten, ko je dal soglasja, ampak potem je pa vlada izginila. Tukaj seveda je poziv, saj verjamem, da vsi članice in člani tega odbora podpiramo ta zakon. Verjamem, da ga podpiramo in to ni vprašanje politike, leva, desna. Tu gre za vprašanje pospešenega razvoja Slovenije. Ampak sedaj je pravi čas, da mogoče vsi skupaj jasno in glasno povemo, odbor, ki ga vodite vi spoštovana predsednica podpira ta zakon. Pridite čimprej s tem zakonom v parlament, zato ker tu gre za razvoj Slovenije.

Pa me tu samo zanima, kakšno je vprašanje državnega sekretarja do tematike, ki sem jo omenil. Hvala gospa predsednica.