Govor

Violeta Tomić

Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani predstavniki ministrstva, vse prav lepo pozdravljam! Želim vam dobro jutro in dober dan.

Vidim, da nekateri nosite oranžne priponke. Danes je dan ozaveščanja o samomorih in je dan, ko se spomnimo na vse, ki živijo v stiski, kakršnikoli, materialni, ki povzroča psihično. Karantena je povečevala stiske ljudi, ravno tako brezposelnost in osamljenost. Lepo je, da imamo en dan v letu, da se spomnimo na njih.

Zdaj pa pričenjam 23. nujno sejo Odbora za kulturo in vas obveščam, da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Felice Žiža, Zmago Jelinčič Plemeniti in Aljaž Kovačič. Na seji pa kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: Bojana Podkrajška nadomešča gospa Nada Brinovšek, gospoda Dejana Kaloha nadomešča Karmen Furman in mag. Branislava Rajića nadomešča Gregor Perič. To je zaenkrat vse, kar se tiče pooblastil.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora, in to je Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Preden začnemo z obravnavo, pa bi vas ponovno želela opozoriti, da ste člani in članice odbora pozorni na ustavljene kartice, ki omogočajo glasovanje, kajti zdaj, ko menjamo prostor, moramo nositi sabo te nove kartice, drugače imamo probleme.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKO DNEVNEGA REDA. Gradivo z dne 31. 8. 2020, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Prejeli smo tudi pripombe Sindikata kulture in narave Slovenije k rebalansu proračuna, javno pismo društva Asociacija ob rebalansu proračuna in dopis generalnega direktorja RTV Slovenija glede zagotovite dodatnih sredstev v proračunu za RTV Slovenija. K obravnavi te točke dnevnega reda sem vabila Vlado, Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kulturo. Odbor za kulturo je z obravnavo predloga rebalansa proračuna zainteresirano delovno telo, zato ga bo obravnaval na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora. Uvodno besedo dajem predstavniku Ministrstva za finance, da nam poda sliko predloga rebalansa proračuna v celoti. Prosim, kdo bo v imenu? Ja, izvolite. Prosim, da se za magnetogram predstavite. Hvala.