Govor

Mateja Ribič

Hvala lepa za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani zagovornik načela enakosti. Lepo pozdravljeni in hvala za povabilo na današnjo sejo, kjer obravnavamo redno letno poročilo zagovornika načela enakosti.

Ministrstvo izraža zadovoljstvo, da zagovornik načela enakosti postaja vse močnejši osredni organ na področju varstva pred diskriminacijo. Od svoje ustanovitve dalje, se je namreč kadrovsko in finančno okrepil, tako da mu je sedaj omogočeno kakovostno in konkretno delo na področju, za katerega je pristojen. Veseli nas, da smo dočakali tudi konkreten napredek pri vsebinski obravnavi posameznih primerov, obsegu zadev in rešitev, ki se jim posveča zagovornik.

Pomemben del poročila je pregled predlogov za obravnavo diskriminacije in prošenj za svetovanje po osebnih okoliščinah, področjih in oblikah diskriminacije. Kot kažejo podatki, se število novih zadev povečuje, saj se je število prejetih prijav, v zvezi z diskriminacijo podvojilo, prav tako se je podvojilo število raziskav in posledično predlaganih sistemskih rešitev.

Največ pobud, ki jih je prejel zagovornik se je nanašalo na diskriminacijo zaradi spola, sledijo skupno narodnost, rasa, etnično poreklo in invalidnost. Oblikovanje politi, posebej za področje enakosti spolov, kakor tudi za vključevanje invalidnih oseb v življenju, je v pristojnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, hkrati pa pri oblikovanju splošnih ukrepov dajemo poseben poudarek tudi drugim različnim ranljivim skupinam. Tudi zato nam je obravnavano poročilo pomemben pokazatelj področij in skupin oseb, na katere moramo biti kot ministrstvo še posebej pozorni. Tudi ostali deli poročila, pregled obravnavanih primerov diskriminacije v drugih organih, priporočila zagovornika v postopkih sprejemanja zakonov ali na veljavno zakonodajo, predlogi za prejem posebnih ukrepov, nam dajejo vpogled v razširjenost diskriminacije v Republiki Sloveniji in predstavljajo vsem resorjem vodilo pri oblikovanju politik in ukrepov. Kot ministrstvo, pristojno za enakost spolov, pozdravljamo predvsem pobudo zagovornika za sprejetje ukrepov za bolj uravnoteženo zastopanost žensk in moških v organih odločanja gospodarskih družb.

Za zaključek: vsem nam mora biti in ostati skupni cilj učinkovito preprečevanje diskriminacije ter krepitev enakosti in raznolikosti v Republiki Sloveniji. Diskriminacija namreč ni nekaj, kar se dogaja drugim, temveč se lahko zgodi komurkoli med nami v različnih življenjskih situacijah in v vseh življenjskih obdobjih. Hvala.