Govor

Dober dan. Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam. Lepo pozdravljam vabljene na današnjo sejo, zagovornika načela enakosti, gospoda Miho Lobnika in seveda lepo pozdravljam tudi vse ostale prisotne.

Začenjam 23. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Miha Kordiš. Na seji kot nadomestne člane in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo, namesto gospoda Vojka Starovića je z nami gospod Andrej Rajh, ki ga lepo pozdravljam in iz kvote SMC je z nami gospod Branislav Rajić, ki ga tudi lepo pozdravljam. Še eno nadomeščanje imamo, gospoda Primoža Siterja nadomešča gospod Boštjan Koražija, ki ga lepo pozdravljam.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za širitev ali umik točke iz dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Dnevni red pa je naslednji, 1. točka Redno letno poročilo zagovornika načela enakosti za leto 2019, ter 2. točka Posebno poročilo zagovornika načela enakosti, položaj interspolnih oseb v medicinskih postopkih ter 3. točka Razno.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – REDNO LETNO POROČILO ZAGOVORNIKA NAČELA ENAKOSTI ZA LETO 2019. Vse prisotne, poslance, ki boste, če boste razpravljali o tem poročilu, prosim da se res navežemo na poročilo, ki zajema leto 2019, prav tako predlagatelja, ne pa o aktualnih dogodkih. Tako, da toliko o tem. Poročilo in mnenje Državnega sveta je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Na sejo sem vabila zagovornika načela enakosti, gospoda Miho Lobnika, Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z nami je gospa državna sekretarka Mateja Ribič in Državni svet.

Odbor bo poročilo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora in sedaj seveda, kot je po postopku, dajem najprej besedo zagovorniku načela enakosti, ki je predlagatelj poročila, gospodu Mihi Lobniku. Izvolite beseda je vaša.