Govor

Pričenjam z 12. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej ministra za obrambo, mag. Mateja Tonina; državnega sekretarja v kabinetu predsednika Vlade; mag. Bojana Pograjca, načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Roberta Glavaša in ostale vabljene.

Obveščam vas, da se danes seje ne more udeležiti član odbora Robert Pavšič, s pooblastilom pa na seji sodeluje poslanec Rudi Medved, namesto poslanca Marjana Šarca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, 2. Vprašanja in pobude članov Odbora. Ker nisem prejel predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere od predlaganih dveh točk z dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJEMU PREDLOGA ZAKONA O ZAGOTAVLJANJU SREDSTEV ZA INVESTICIJE V SLOVENSKI VOJSKI V LETIH 2021 DO 2026. Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora, predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim Luko Mescem.

K obravnavi te točke dnevnega reda so bili vabljeni: Luka Mesec, v imenu predlagatelja; mag. Matej Tonin, minister za obrambo; brigadir Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske; Zakonodajno-pravna služba; Urad predsednika Republike; Kabinet predsednika Vlade.

Članice in člani odbora ste se seznanili z naslednjim gradivom: s Predlogom Poslanske skupine Levica za razpis posvetovalnega referenduma, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, z mnenjem Vlade Republike Slovenije z dne 24. 9. 2020, ki je prav tako objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 22. 10. 2020, prav tako objavljeni na spletnih straneh Državnega zbora. Dne 30. 9. 2020 ste prejeli tudi amandma Poslanske skupine Levica, ki ga štejemo kot spremembo referendumskega vprašanja.

Naj torej poudarim, da je predlagatelj spremenil referendumsko vprašanje, vendar bo odbor sedaj, ko smo v prvi fazi, razpravljal in po končani razpravi glasoval o naslednjem predlogu sklepa: »Odbor za obrambo meni, da je Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojski v letih 2021-2026 primeren.« Torej, na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora odbor zgolj glasuje in sprejme mnenje, ali je podan predlog primeren ali ni. To mnenje odbora pa za Državni zbor sicer ni zavezujoče. V primeru, da Državni zbor sprejme sklep o razpisu predlaganega referenduma, odbor obravnava in pripravi Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma in šele v tej fazi je možno amandmiranje predloga odloka.

Preden preidemo na razpravo, bi rad za magnetogram povedal, da na današnji Odbora za obrambo sodeluje poslanka mag. Meira Hot, ki nadomešča poslanca Gregorja Židana, prav tako na seji danes sodeluje poslanec mag. Dušan Verbič, ki nadomešča poslanko Matejo Udovč.

Prehajamo na razpravo o Predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021-2026.

Želi predstavnik predlagatelja podati dodatno obrazložitev? Besedo dajem poslancu dr. Mateju T. Vatovcu. Izvolite, kolega.