Govor

Aleš Hojs

Hvala lepa, ja. Ne bom predstavil namesto njega, glede na to da se je v bistvu za to sejo on posebno zelo pripravil, bom pa vsaj par uvodnih besed povedal, potem bi dal pa, če boste dovolila seveda predsednica, besedo našemu gospodu / nerazumljivo/ iz azilnega centra, ki bi lahko stvari zelo stvari zelo detajlno pojasnil. No. Jaz cele razprave gospoda poslanca nisem slišal, bi se pa odzval samo na to, kar sem na koncu ujel. Torej moram seveda zavrniti kakršnokoli usmeritev policije ali kar podobnega bodisi za kakršnekoli nezakonite ali pa pushbake zadev, ki se dogajajo na slovensko-hrvaški meji, kakor tudi apriorij zavrniti oziroma kategorično zavrniti kakršnekoli usmeritve, ki jih nekako sem razumel se mi jih malo podtika, da naj bi s temi ljudmi, ki so v Centru v Postojni se ravnalo nehumano, se ravnalo protizakonito in kaj podobnega.

Torej moram reči, jaz sem tudi sam, potem, ko ste bili vi gospa predsednica, mislim, da ste bili vi dva krat, jaz, enkrat se opravičujem, enkrat vi, potem je bil enkrat tam gospod Kangler, če se ne motim, enkrat so bili tudi drugi predstavniki, enkrat sem pa tudi sam jaz osebno šel in se pri gospodu Koncu v bistvu prepričal, kakšne so razmere v tem azilnem centru. Jaz moram reč seveda, da so po moji oceni razmere precej drugačne, kot jih je opisal gospod poslanec. Jaz kakšnih takih nezakonitosti ali pa česarkoli takega nisem videl, seveda je pod narekovaji vedno moč reči, ja ja seveda, so vam pripravili tako, da je vse v redu. Seveda moram tudi to zavrniti. Res je, da so tam ljudje, ki so pripotovali tisoče kilometrov. Jaz se sprašujem, zakaj. Ne pripotujejo k nam in rečejo, zaprosijo za azil, pa potem tukaj počakajo ne, mimogrede naj povem, da je od vseh tistih, ki v Sloveniji zaprosijo za azil po zadnjih podatkih zgolj 20% takih, ki glede na to, da seveda čakajo na ta azil v azilnem centru, zgolj cca 20 do 21% takih, ki na ta azil tudi počakajo, vsi ostali kar čudežno izginejo. Torej očitno gre za evidentno in popolno zlorabo azilnih postopkov, gre za to, da ti ljudje seveda ne želijo imeti azila v Sloveniji, da za azil zgolj fiktivno zaprosijo tukaj zato, da je to njihova vmesna postaja potem pa seveda imajo druge destinacije, torej Italija, Nemčija, Švedska, torej bolj bogate države, verjetno tudi socialno v vse te bolj privlačne in seveda nimajo nikakršnega namena tukaj ostati.

Jaz se ob tem seveda sprašujem, zakaj vsi tisti, ki želijo v Evropi zakonito delati, ne izberejo pot zakonitega vstopa. Torej imamo možnost v Evropo priti povsem zakonito, če bi nekdo želel delati imamo za to procedure, imamo za to seveda ustrezno zakonodajo. O tem smo se pred kakšno uro pa pol ali pa pred štirimi urami, pardon, pogovarjali na Odboru za notranje zadeve vezano na nov pakt o migracijah in azilu, ki ga predstavlja evropska komisija, zato tukaj ne bom kaj več izgubljal besed.

Mogoče še eno zadevo, ki je vezana na Varuha človekovih pravic. Mi smo seveda njegove zadeve vedno vzeli resno, smo pa konkretno v tem primeru, to moram povedati, ker se mi zdi prav, da poslanci veste, izrazili dvom, ta dvom sem jaz osebno sam podpisal glede na to, da so mi ga predstavili seveda kolegi, ki so na ministrstvu dalj časa, da te preglede delajo ljudje, ki so zaposleni trenutno pri Varuhu človekovih pravic bili so pa prej veliki nevladniki, če tako rečem. Prej so bile to gospe, ki so bile v nevladnih organizacijah, ki so predhodno zadeve pregledovale z vidika nevladnikov, kasneje so se zaposlile, konkretno ta primer govorim, konkretno, kasneje se je ta osebna zaposlila pri Varuhu človekovih pravic in jaz sem gospoda Varuha prosil oziroma ga opozoril na to, da se mi zdi že z vidika nepristranskosti smiselno, da se v nadzor pošilja druge ljudi. Gospod varuh mi je sicer odgovoril, da naj mu konkretno postrežem z nepristranskostjo te gospe. Jaz mu seveda odgovarjam, da mu konkretno tega v tem trenutku ne mislim niti pošiljati, ampak se mi zdi že zaradi videza nepristranskosti bi take nadzore z njegove ugledne inštitucije morali početi drugi.

Torej toliko za uvod, bi pa zdaj predal, če dovolite gospa predsednica gospodu Koncu. Hvala.