Govor

Spoštovane in spoštovani. Pričenjam 6. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane Komisije ter vabljene lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržana in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani Komisije, in sicer Franc Kramar iz poslanske skupine SAB. Za enkrat nimam nikogar, ki bi bil nadomesti član, zato kar prehajamo na določitev dnevnega reda seje, in sicer ste s sklicem seje prejeli naslednji dnevni red z eno samo točko, in to je, Protipravni postopki policije, kratenje človekovih pravic in nehumano ravnanje s prosilci za azil v centru za tujce v Postojni.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik torej predlagane točke je določen dnevni red seje tak, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo te 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - PROTIPRAVNI POSTOPKI POLICIJE, KRATENJE ČLOVEKOVIH PRAVIC IN NEHUMANO RAVNANJE S PROSILCI ZA AZIL V CENTRU ZA TUJCE V POSTOJNI. Obveščam vas, da so na sejo bili vabljeni: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, Andrej Jurič, v. d. generalnega direktorja Policije, Robert More, sektor mejne policije generalne policijske uprave, Sever Inpek, v. g. glavnega inšpektorja iz Inšpektorata za notranje zadeve, Drago Šketa, generalni državni tožilec, Jasna Šegan iz Upravnega sodišča Republike Slovenije, predsednica tega sodišča, Peter Svetina, varuh človekovih pravic, Iza Thaler iz Civilne iniciative Info Kolpa, Kalid Ali civilna iniciativa Info Kolpa, Jošt Žagar, Border Vales Monitor in notverk, Miha Blažič, delovna skupina za azil Rok, Nataša Posel Amnesty internacional Slovenije, se pravi direktorica Amnesty internacional Slovenije, prof. dr. Petra Roter, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, izredni profesor dr. Aleš Bučar Ručman, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, dr. Maja Ladič, Mirovni inštitut, izredna profesorica dr. Jelka Zorn, Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani, Katarina Brvar Strnad iz Pravno-informacijskega centra, direktorica in pa Franci Zlatar iz Slovenske filantropije. Od vabljenih so se opravičili: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije, prof. dr. Petra Roter, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Drago Šketa, generalni državni tožilec, in pa dr. Maja Ladič, Mirovni inštitut. Vmes je prišlo obvestilo, da poslanko Nado Brinovšek nadomešča poslanka Suzana Lep Šimenko. S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica z dne 25. 9. 2020 in ta zahteva je bila tudi objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Pričenjam torej z obravnavo te točke in najprej dajem besedo predlagatelju dr. Mateju Tašnerju Vatovcu za obrazložitev o razlogih za sklic te seje. Matej, izvoli.