Govor

Hvala lepa, gospa predsednica. Kolegice in kolegi, spoštovani gospod državni sekretar.

V Novi Sloveniji izražamo izjemno zadovoljstvo, lahko rečem ob imenovanju veleposlanice Republike Slovenije v Kanadi, doktorice Melite Gabrič, za novo vodjo delegacije Evropske unije v Kanadi. Imenovanje bo sicer formalno potrjeno šele takrat, ko bo država sprejemnica izdala agrema. To poznamo. Naša ocena je, da gre za najpomembnejše imenovanje, ki ga je v 16. letih članstva v Evropski uniji in sistemu evropske diplomacije dobila naša država, Republika Slovenija.

Poleg odličnosti in kvalifikacij kandidatke, kar je najpomembnejše merilo po našem razumevanju, je imenovanje tudi rezultat aktivnosti in novih prijemov slovenske diplomacije, ki Slovenijo v zadnjih mesecih postavlja nazaj na evropski in mednarodni zunanji politični zemljevid. Kanada je, kar se mi zdi zelo pomembno, Kanada je druga največja država na svetu in že zato med najpomembnejšimi strateškimi partnericami Evropske unije. To je potrebno podčrtati, ker ob tem to imenovanje, doktorice Melite Gabrič dobiva dodatno težo. Njun odnos, torej EU-Kanada je formaliziran od leta 1959, nadgrajen pa je bil pred, mislim da pred štirimi leti, s sklenjenim sporazumom o strateškem partnerstvu ter celovitim gospodarskim in trgovinskim sporazumom.

Evropsko unijo in Kanado povezujejo še številni kulturni, medosebni stiki ter sorodno stališče glede spoštovanja demokratičnih načel, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vladavine prava ter mednarodnega miru in varnosti. Ob tem želim dodati tudi naš poseben čut in odnos do slovenske skupnosti, ki živi v Kanadi. Gospod državni sekretar, Tone Kajzer, morda bi bilo zanimivo, za slovensko javnost, da razložite, kako takšen postopek imenovanja poteka in kar se mi zdi še bolj pomembno, je naslednje. Ugotovitev je, lahko rečemo po domače led je prebit, Slovenija pridobiva na verodostojnosti. In kaj si zdaj Slovenija lahko obeta od tako pomembnega imenovanja veleposlanice, doktorice Melite Gabrič, za vodjo delegacije Evropske unije v Otavi.

Hvala lepa za vaš odgovor.