Govor

Monika Gregorčič

Dobro jutro, spoštovani kolegice in kolegi, pričenjam 68. sejo Odbora za zunanjo politiko!

Dovolite mi, da vas na začetku seje vljudno prosim, da glede na zdravstvena napotila, tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo in tudi nosite zaščitne maske. Članice in člane odbora tudi prosim, da preverite, v kolikor ne sedite na svojem stalnem sedežu, ali imate s seboj prenosno identifikacijsko kartico.

Obveščam vas, da sem dobila obvestilo o upravičeni odsotnosti člana OZP s te seje, in sicer, upravičeno e odsoten mag. Andrej Rajh, s Poslanske skupine SAB, prav tako pa sem prejela obvestila o nadomeščanjih na današnji seji: mag. Marko Pogačnik nadomešča poslanca gospoda Francija Kepo iz Poslanske skupine SDS, gospa Andreja Zabret iz Poslanske skupine LMŠ, nadomešča poslanca gospoda Marjana Šarca in gospa Elena Zavadlav Ušaj iz Poslanske skupine SDS, nadomešča mag. Branka Grimsa.

Lepo pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja z Ministrstva za zunanje zadeve, gospoda Toneta Gajzerja; v. d. generalnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, gospoda Jožeta Drofenika; ostale predstavnike Vlade in ostale vabljene. Obveščam vas, da smo 12. oktobra 2020 prejeli tudi opravičilo udeležbe predstavnikov Kabineta predsednika Vlade.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red te seje in ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO. Kot običajno, bi želela samo na začetku na kratko spomniti na smiselno uporabo določb Poslovnika, da ustna predstavitev poslanskega vprašanja traja 3 minute, dopolnilno vprašanje največ 2 minuti, poslanec pa lahko na tej eni seji, postavi največ 2 ustni poslanski vprašanji. Kot običajno, bomo pričeli z nizom treh vprašanj, prvi pa dobi besedo gospod Nik Prebil.

Izvolite.