Govor

Mojca Škrinjar

Lepo pozdravljam člane in članice odbora, vabljene ter ostale prisotne ter začenjam 13. redno sejo Odbora za izobraževanje znanost in šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in članice odbora, in sicer poslanca Aleksandra Reberška pooblašča Iva Dimic, da jo nadomešča, ker se seje iz opravičljivih razlogov ne more udeležiti in gospoda torej poslanca Miha Kordiša pooblašča gospod Luka Mesec, da ga nadomešča, ker se seje iz opravičljivih razlogov ne more udeležiti.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora: predlog obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami vzgoje in izobraževanja, druga obravnava, in pa točko razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O OBRAVNAVI OTROK IN MLADOSTNIKOV S ČUSTVENIMI IN VEDENJSKIMI TEŽAVAMI IN MOTNJAMI VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer: predlog zakona; ter mnenje Zakonodajno-pravne službe. Dodatno pa ste prejeli še: mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport; priporočilo Zagovornika načela enakosti in popravek priporočila Zagovornika načela enakosti.

K tej točki dnevnega reda sem vabila še: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport; in druga ministrstva in druge institute kot je razvidno iz sklica seje. Dodatno pa so bili vabljeni še: prof. dr. Mitja Kranjčan; Prodekan za kakovost in razvoj; predstojnik Oddelka za socialno pedagogiko – Pedagoška fakulteta Univerze na primorskem; dr. Leonido Zalokar, ravnateljico vzgojnega zavoda Planina; gospoda Petra Pala, ravnatelja vzgojno-izobraževalnega zavoda Višnja Gora.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v sredo, 25. 11. 2020, v poslovniškem roku pa so amandmaje poslanske skupine SDS, SMC, NSi in DeSUS. Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena poslovnika ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Nihče, ugotavljam, da ne.

In tako pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj predloga zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakon?

Prosim.