Govor

Tina Bregant

Ja, najlepša hvala.

Zdaj, sprememba proračuna za leto 2021 in predlog proračuna 2022 s stališča Ministrstva za zdravje za leto 2021 znaša skupaj 528,6 milijona evra, od tega je integralnih sredstev 485,1 milijon evra in tako se v primerjavi s sprejetim proračunom povečuje za 334,8 milijona evra. Predlog proračuna za leto 2022 pa znaša 294,1 milijona evra, od tega integralnih sredstev 281,2 milijona evra in se tako v primerjavi s sprejetim proračunom 2021 povečuje za 100,3 milijona evra. Ta bistvena povečanja se nanašajo na uresničevanje zavez iz koalicijske pogodbe, nanašajo se pa predvsem na zagotovitev dodatnih virov iz javnih sredstev za finančno stabilno financiranje zdravstvenega sistema in temu namenjamo 200 milijonov evrov za transfer iz ZZZS-ja, iz državnega proračuna, in za povečevanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, torej za skrajševanje čakalnih dob, čemur v letu 2021 namenjamo 28,2 milijona evra.

Tako da ta predlog proračuna za leto 2021 se bistveno povečuje tudi iz naslova sredstev za financiranje epidemije covid-19, kjer je za leto 2021 načrtovanih 77,4 milijona evrov in v letu 2022 68,6 milijona evrov. Ministrstvo v okviru tega programa zagotavlja dodatna sredstva za pokrivanje obveznosti za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19, sem pa sodijo tudi sredstva, ki so potrebna za nastanitve in prevoze. To se pravi, to je v skladu z odredbo o nastanitvah v zvezi s karanteno. To znese približno dva milijona evrov v posamičnem letu. Nato sredstva za rezervacijo cepiv, in sicer v okviru skupnega evropskega naročila. To je v letu 2021 16 milijonov evrov, v 2022 pa 26,5 milijona evrov. Potem je tukaj še osebna varovalna oprema in seveda testiranje, vsako po 20 milijonov evrov v posamičnem letu.

Dodatna sredstva pa so namenjena tudi drugim programom. In sicer tista, ki so vezana za najranljivejše skupine. To se pravi, zdravstveno varstvo socialno ogroženih in nezavarovanih, skupaj 4,3 milijone evra in to je povečanje glede na sprejeti proračun v 2021 in glede na leto 2022 povečanje na skupaj 5,3 milijone evra. Zdaj, en pomemben delež proračuna ministrstvo namenja tudi investicijskim vlaganjem na sekundarni in terciarni ravni. In tukaj nam je uspelo zagotoviti 46 % povečanje sredstev, namenjenih investicijskim vlaganjem, in tako temu namenjamo v letu 2021 59,1 milijona evrov in v letu 2022 60,3 milijone evro. Zdaj, na proračunskem skladu pa je že trenutno zbranih 57,4 milijone evrov sredstev, ki so pa razporejene med investicije tekom let 2020 do 2022. Uspeli smo zagotoviti sredstva tudi za nemoteno izvajanje in dokončanje investicijskih projektov v teku, ki pa se zdaj v naslednjih dveh letih večinoma zaključujejo. Hkrati pa gre tudi za nadaljevanje in dokončanje dveh največjih investicijskih projektov. Tukaj je Splošna bolnišnica Celje z bolnišničnimi oddelki in novogradnjo ter v UKC Ljubljana dokončanje projekta, to se pravi, to je prizidek DTS. Poleg tega se v letih 2021 in 2022 zaključujejo še naslednji projekti: širitev enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ginekološke klinike UKC Ljubljana, zamenjava avtokavov UKC Ljubljana, potem sta tukaj projekta energetske sanacije v splošni bolnišnici Celje in Jesenice ter požarna sanacija v splošni bolnišnici Celje in v UKC Mariboru. Nato ureditev odseka za dializo v splošni bolnišnici Murska Sobota in ureditev tudi več oddelkov v splošni bolnišnici Brežice, nato širitev klinike za pediatrijo UKC Maribor, nakup koronografa za UKC Maribor in ureditev prostorov bolnišničnih lekarn v večih bolnišnicah, to je v Trbovljah, Celju, Novi Gorici, Valdoltri, Postojni in na Jesenicah, negovalni bolnišnici v Ljubljani ter zaključuje se tudi druga faza ZIM Stara gora – Nova Gorica. To se pravi, programom javnega zdravja namenjamo s tem predlogom proračuna 2021, 23 milijonov evrov, v letu 2022 pa 18,4 milijone evrov. Zdaj ta znižan znesek je zato, ker se evropski projekti zaključujejo in v okviru teh programov se pa zagotavlja financiranje izvajanja ključnih funkcij javnega zdravja, to se pravi tukaj je zdravstveno varstvo, pa spremljanje zdravja, potem je pripravljenost za obvladovanje zdravstvenih tveganj in nevarnosti za zdravje, odziv nanje, obvladovanje nalezljivih bolezni, ukrepi na področjih okolja in zdravja, krepitev zdravja in tudi vključevanje civilne družbe v izvajanje programov javnega zdravja. Tako, da to je mogoče en tak okviren načrt na kakšen način in kako povečujemo ta sredstva.

Hvala.