Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa za besedo, spoštovana gospa predsednica. Lep pozdrav, gospa državna sekretarka, kolegice iz ministrstva, kolegice, kolegi.

Ja, jaz ta vaša vsebinska izhodišča za oba predloga, se pravi 2021 in 2022, proračuna, seveda pozdravljam, saj zakaj jih ne bi, saj stvar pravzaprav na papirju zelo lepo zgleda, vendar je pa kot vedno stvar v podrobnostih, zato dovolite, gospa državna sekretarka, da vam postavim še nekaj dodatnih vprašanj, ki sem jih mogoče jaz narobe razumela, pa mi boste vi razložili kako stvari stojijo. Tako, prvič. Evropska komisija je državam članicam EU posebej predlagala, da dodatna sredstva iz paketa za okrevanje EU namenijo v področju kulture. Nepovratna sredstva iz finančnega paketa za okrevanje v višini 2, 1 milijarde evrov bi lahko naša država porabila za čim prejšnje okrevanje kulturnega in pa umetnostnega sektorja. Tudi ministra Simonitija smo slišali v njegovih izjavah, da si slovenska kultura veliko obeta iz tega svežnja, zato me konkretno zanima katere aktivnosti izvajate na Ministrstvu za kulturo zato, da bi slovenska kultura prišla do teh sredstev, ki so na voljo in kako si ministrstvo prizadeva, da se bo kultura uvrstila na seznam upravičencev do EU sredstev. To je pod prvič.

Drugič. Gradnja NUK-a ima dolgo brado. V predlogih najdemo obnovo SNG Drama, SNG Opera, balet Ljubljana. Zanima me glede na to, da smo ta zakon o kulturnem evru, o katerem ste tudi govorili v vladi Marjana Šarca, tudi sprejeli, me konkretno zanima ali bo projekt NUK2 uvrščen na seznam projektov, ki se bodo financirali iz naslova, da rečem kulturnega evra. Ali bodo sredstva pridobljena iz kakšnih drugih finančnih mehanizmov iz naslova evropskih strukturnih skladov?

Potem me zanima ali bo v ta oziroma ali je, jaz tega nisem namreč zasledila, pa se mogoče motim, ali je v teh dveh proračunih notri tudi mariborska knjižnica, 13.+,6 milijonov evra je ocenjen projekt, tudi ta projekt ima že zelo dolgo brado, vsi ministri tudi aktualni minister, ki sem ga na hearingu zelo konkretno vprašala o tej temi, je zagotovil, da si bo za to prizadeval. Torej, me zanima ali bomo v letu 2021 in 2022 v Mariboru kočno dobili mariborsko knjižnico.

Naslednje vprašanje. Ali v teh dveh dokumentih lahko najdemo tudi novogradnjo pokrajinskega arhiva mariborskega? Tudi o tem sem govorila na hearingu. Problemi, ki jih imamo z arhivi v Sloveniji so veliki, po mojih informacijah bi naj tudi arhiv v Murski Soboti, ki spada pod mariborski arhiv, imel pripravljeno to, da rečem dokumentacijo in bi se zadeva naj izvedla, zanima me kdaj bi se naj to dokončalo zelo konkretno in pa ali v 2021 in 2022 proračunu predvidevate denar za novogradnjo pokrajinskega arhiva Maribor. Po mojih informacijah bi naj prišlo do menjave zemljišč med Ministrstvom za šolstvom in Ministrstvom za kulturo, zanima me ali ta informacija drži in če da kdaj načrtujete, da bi se začela pripravljati dokumentacija in v katerem od teh proračunov je ta denar zagotovljen. Predvidoma bi naj ta zadeva stala 15 milijonov, ampak to so zelo ohlapne informacije, zato me zanima ali na tem zelo konkretno kdo na Ministrstvu za kulturo kaj počne.

Problem, ki ga poznamo tudi pri zgodovinskem Arhivu Ljubljana je poznan. Zanima me ali se bo ta akuten problem reševal v teh dveh proračunih ali ne. Spomnim se tiste nujne seje, ki jo je takrat zahtevala poslanska skupina SDS, zato me zanima ali bo to zdaj rešeno. Potem naslednje vprašanje, ki se nanaša na štipendiranje. V letu 2022 predvidevate izdatno zmanjšanje sredstev za štipendije, sploh ob dejstvu, da s kakšnimi problemi se kultura zaradi epidemije tudi sooča, zato me zanima kaj je vzrok za tako velik obseg zmanjšanjas sredstev za štipendije. Namreč mislim, da se zmanjšujejo za 300 tisoč evrov in bi bilo fajn vedeti kaj je temu vzrok.

Naslednji velik problem, ki ga imamo je film. Verjetno bodo še kolegi kaj o tem več govorili. Mi smo se pravi v Listi Marjana Šarca smo tudi na Vlado v tem tednu poslali poziv, naj nemudoma potrdi in izplača zahtevke za financiranje projektov, za katere so pogodbe podpisane. Delo pri projektih pa se je začelo že pred časom in je bilo tudi že opravljeno. Zanima me kako si na Ministrstvu za kulturo predstavljate, da bo filmski sektor deloval, sploh glede na to da imamo namreč občutek, da tudi s tem področjem kulturnim malce obračunavate, zato me zanima kaj bo z vsemi temi pogodbami in na kakšen način si predstavljate, da bo to po letu 2021 še sploh funkcioniralo. V okviru digitalizacije kulture, o tem je tudi minister Simoniti v Berlinu povedal tudi to nacionalno platformo za e-kulturo. Zanima me zakaj potem predvidevate, če je ta digitalizacija tako pomembna. Tudi sami ste o njej govorili. Zakaj potem planirate 440 tisoč evrov manj na tej postavki. Domnevam, da imate nek drug plan, da se bo verjetno ta nacionalna platforma za e-kulturo sfinancirala iz kakšne druge postavke, ne vem. Se mi pa zdi, da bi se na Ministrstvu za kulturo zavedali pomembnosti digitalizacije in ohranjanja kulturne dediščine in naše kulture. Prepričana sem, da se tega zavedate, ampak v predlogu je pač minus 440 tisoč evrov, zato me zanima zakaj.

In pa še čisto zadnje konkretno vprašanje, v predsednikovanju EU ste kar nekaj govorili, zanima me kaj konkretno se načrtuje za predsednikovanje EU v letu 2021.

Hvala lepa zaenkrat.