Govor

Jože Podgoršek

Hvala lepa. Lep pozdrav, predsedujoči. Spoštovani poslanke in poslanci in vsi prisotni.

Bom poskušal zelo na kratko predstaviti te številke glede proračuna 2021 in 2022, ker gradiva bolj ali manj imate. Samo nekaj osnovnih številk. Za leto 2021 planira naše ministrstvo skupno dobrih 527 milijonov evro. Od tega na integrali 142,8 milijona evrov, pri namenskih sredstvih 23,5 milijona evrov, pri EU sredstvih 304, skoraj 305 milijon…, tisoč, 305 tisoč milijonov evrov in pri slovenski udeležbi 55, pardon, 55 milijonov evrov, prej sem se zmotil, 304 milijone evrov v EU sredstvih. Za leto 2022 se nam proračun zmanjšuje, in sicer za dobrih 70 milijonov na 453 milijonov. Glavna razlika, bi poudaril samo to, je pri slovenski in EU udeležbi zaradi tega, ker ne moremo predvideti še vseh izdatkov na EU sredstvih, ker še niso vse pravne podlage tudi s strani Evropske unije, Evropske komisije podane za črpanje sredstev v novem programskem obdobju. To je bistveni del zmanjševanja sredstev za leto 2022. Torej, za leto 2021 se nam povečujejo sredstva po predlogu, današnjem predlogu glede na prvotni predlog za isto leto 2021, in sicer za 7,9 milijona se nam proračun povečuje na integrali, predvsem zaradi 3 milijonov, ki jih bomo zelo verjetno potrebovali za finančni popravek zaradi tako imenovanega napačnega beleženja statusa kmeta v zakonu o kmetijstvu. Potem 1,2 milijona evrov za preventivne ukrepe proti afriški prašičji kugi. Dodaten milijon evrov, ponavljam, dodaten milijon evrov za zavarovalne premije, torej zaradi tega, ker je teh potreb več, se dviguje ta vrednost. Potem je 0,7 milijona za zagotovitev plač in dela za predsedovanje. In 2 milijona dodatnih sredstev v dogovoru o sodelovanju poslancev italijanske in madžarske narodnostne skupnosti z Vlado Republike Slovenije. Torej, skupaj 7,9 milijonov. Na namenski postavki tip 2, torej na namenskih sredstvih se nam dodatno povečujejo sredstva za 7 milijonov in pol, predvsem oziroma izključno zaradi popravka pri pravici porabe zbranih sredstev v gozdni sklad. To ne pomeni, da se bo avtomatsko iz gozdnega sklada povečala poraba. Gre za pravico porabe teh namenskih sredstev, ki se natečejo v gozdni sklad. Pri EU sredstvih gre za dodatnih 36,5 milijonov evrov. Skratka, gre za planiranje zadostnih sredstev za črpanje EU sredstev v programu razvoja podeželja v letu 2021, ki pa vključujejo tudi dodatna nova sredstva PRP-ja za Covid-19. Če se spomnite sem tudi pri mojem zagovoru govoril, pri mojem zaslišanju govoril o dodatnih 74 milijonih na PRP za naslednja leta. Tip 4 slovenska udeležba je dodatna sredstva planiramo v višini 8,3 milijona iz istega naslova kot pri EU sredstvih.

Kot sem že omenil, za leto 2022 se načrtuje manjše zmanjšanje, predvsem v največji meri zmanjšanje na račun EU sredstev in slovenske udeležbe. Pa vendarle mi dovolite malo podrobnejšo analizo. Na tipu 1 na integralnih sredstvih se nam zmanjšujejo sredstva za 3,2 milijone evrov, ne glede na to, da smo planirali višje izdatke za plače in tekoče transferje v obsegu 4 milijone evrov. Znižanje pa je predvsem na postavka dodatnih 2 milijonov evrov, ker je dogovor s poslanci samo za leto 2021 narodnostnih skupnosti, madžarske in italijanske. Potem ravno tako v letu 2022 več na pričakujemo dodatnih obveznosti glede finančnih popravkov zaradi statusa kmeta, ki ga planiramo za drugo leto. Ravno tako ne planiramo še dodatnih sredstev za afriško prašičjo kugo za leto 2022 in seveda manjši strošek samega predsedovanja, ker se nam predsedovanje ob koncu leta 2021 izteče in imamo potem plače in obveznosti iz tega naslova, mislim da samo še za 3 mesece leta 2022 planirana.

Na tipu 2, torej pri namenskih sredstvih, se nam za leto 2022 zmanjšujejo sredstva, v primerjavi z letom 2021, za približno 1,6 milijona, predvsem iz naslova postavke izgradnje oziroma obnove pregrade namakalnega sistema Vogršček, kjer planiramo, da bi morali to v 2021 praktično zaključit, zato ta sredstva ne planiramo več, v naslednjih letih. Torej na tipu EU in pa slovenska udeležba, pri sredstvih, ki jih planiramo za program razvoja podeželja in tudi za program Covid-19 iz PRP-ja, pa imam, pa zaenkrat planiramo samo tista sredstva, za katere imamo že praktično narejene pravne podlage, ki so še veljavne tudi za leto 2022, tako da, predvidevamo, da se bo ta postavka, ko bomo imeli pravne podlage, za leto 2022, v skladu z novim programskim obdobjem, temu primerno tudi dvignila.

Zelo na kratko, ne bi šel v podrobnosti v uvodni predstavitvi, morda ob kakšnem vprašanju.

Hvala lepa.