Govor

Spoštovane kolegice in kolegi ter vabljeni na sejo!

Pričenjam 33. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in prav vse lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da se je opravičil za današnjo sejo ni nihče. Na seji pa kot nadomestni član sodeluje naš kolega Jože Lenart, ki nadomešča Rudija Medveda ter ga prav lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog sprememb Proračuna Republike Slovenije za leto 2021.

2. Predlog Proračuna Republike Slovenije za leto 2022.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Proceduralni predlog. Preden preidemo na obravnavo, na predlo, da združimo razpravo obeh točk dnevnega reda, to sta Predlog sprememb Proračuna Republike Slovenije za leto 2021 in Predlog Proračuna Republike Slovenije za leto 2022, in sicer na način, da imajo predstavniki ministrstev skupni uvod, članice in člani odbora pa tudi skupno razpravo. Glede na to, da se proračunska dokumenta sta med seboj povezana, v primeru morebitnih vloženih amandmajev pa bomo seveda glasovali o vsakem amandmaju k posameznemu proračunskemu dokumentu posebej. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2021 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022, ki jih bomo obravnavali kot zainteresirano delovno telo, na podlagi 157. in 166. člena Poslovnika Državnega zbora. Oba proračunska dokumenta, sta objavljena na spletni strani Državnega zbora in na e-klopi.

Na sejo so bili na obravnavo teh točk povabljeni predstavniki Ministerstva za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za finance. V skladu s Poslovnikom lahko odbor proračunska dokumenta obravnava z vidika svojih pristojnosti. To je le v tistem delu, ki se nanaša na njegovo delovno področje. To pomeni, da bomo obravnavali le tista dela proračunskih dokumentov, ki se nanašajo na Ministrstvo za infrastrukturo ter Ministrstvo za okolje in prostor.

Obrazložitev postopka obravnave predloga spremembe proračuna in predloga proračuna. Odbor je na postopku obravnave predloga proračuna in njihovih dokumentov zainteresirano delovno telo. V skladu s petim odstavkom 157. člena in v povezavi s 166. členom Poslovnika Državnega zbora lahko zainteresirano delovno telo predlaga amandmaje k posameznim podprogramom pri tistih neposrednih uporabnikih s posebnega dela predloga proračuna, ki zadevajo njegovo delovno področje. Pri čemer lahko predlog za spremembo izdatkov na tem področju uravnoteži z predlogom za spremembo izdatkov na drugem področju. To pomeni, da lahko v primeru, da se predlaga povečanje izdatkov v okviru neposrednega proračunskega uporabnika za obravnavo katerega je pristojno kot vir za financiranje opredeli zmanjšanje izdatkov, v okviru finančnega načrta, kateregakoli neposrednega proračunskega uporabnika.

Pri oblikovanju amandmajev je treba upoštevati določene določbe šestega odstavka 157. člena Poslovnika Državnega zbora, glede na upoštevanje pravila o ravnanju med proračunskimi prejemniki in izdatki. Vloženi amandmaji ne smejo biti v breme proračunske rezerve ali splošne proračunske rezervacije ter tudi ne v breme dodatnega zadolževanja. Ta določba 30. člena Zakona o javnih financah opredeljuje pri sprejemanju proračuna. Na podlagi te določbe morajo predlogi povečanje izdatkov proračuna hkrati obsegati tudi predloga za povečanje prejemkov proračuna ali zmanjšanje drugih izdatkov proračuna v isti višini. Pri čemer ti predlogi ne smejo biti v breme proračunske rezerve ali splošne proračunske rezervacije ali v breme dodatnega zadolževanja.

Za predlagane amandmaje k predlogu o spremembi proračuna se smiselno tudi uporablja 157. člen Poslovnika Državnega zbora, pri čemer se lahko po tem odstavku, po 166. členu Poslovnika Državnega zbora amandmaji nanašajo le na tiste podprograme, ki so zajeti v predlogu spremembe h proračunu.

Želi uvodno besedo k proračunskemu dokumentu podati predstavnica Ministrstva za finance, gospa Mojca Pirnat. Izvolite.