Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 20. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene, ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Rad bi vam na začetku podal informacijo, da imamo danes na razpolago čas do 10.30 ure, ker ob 11. uri se začne izredna seja v tem Državnem zboru. Jaz verjamem, da bomo v tem času zaključili to sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani: Ferenc Horváth, Matjaž Han, Brane Golubović. Na seji kot nadomestni članice oziroma člani sodelujejo Mojca Škrinjar nadomešča Anjo Bah Žibert.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni reda: 1. Predlog za izvolitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije in 2. Predlog za imenovanje članice Sveta Banke Slovenije – viceguvernerke. 9. 10. 2020 ste prejeli predlog za razširitev dnevnega reda seje z naslednjo točko: Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

Želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda seje? (Ne.) Če ne, glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje, z novo 3. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 1. členom Poslovnika, sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV SODNIKA USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki, in naslednji točki dnevnega reda, sem vabil: Urad predsednika Republike Slovenije - seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Ustava Republike Slovenije v prvem odstavku 163. člena določa, da je Ustavno sodišče sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor, na način, ki ga določa zakon, v drugem odstavku navedenega člena pa, da se sodniki izvolijo izmed pravnih strokovnjakov. Zakon o ustavnem sodišču v 9. členu določa, da je za sodnico oziroma sodnika Ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. V skladu s prvim odstavkom 14. člena navedenega zakona, sodnika Ustavnega sodišča izvoli Državni zbor s tajnim glasovanjem, z večino glasov vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije Državnemu zboru za sodnika Ustavnega sodišča, namesto sodnice, ki ji je mandat potekel 14. julija 2020, predlaga dr. Anžeta Erbežnika. Predlog predsednika Republike Slovenije je v skladu z drugim odstavkom 13. člena Zakona o ustavnem sodišču obrazložen, priloženo pa je tudi pisno soglasje kandidata.

Želi gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije predlog dodatno obrazložiti? (Da.)

Izvolite, beseda je vaša.