Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni.

Seveda najprej pozdravljam članice in člane našega odbora. Lepo pozdravljam tudi vabljene na sejo.

Začenjam 44. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospe Lidije Ivanuša je z nami gospod Franc Rosec, ki ga lepo pozdravljam. In ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Dnevni red seje pa je naslednji: predlog Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19. Zakon bomo obravnavali po nujnem postopku.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O ZAČASNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC COVID-19.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Pripombe, stališča in predlogi strokovne in zainteresirane javnosti. Amandmaji so vloženi, ko bo narejen pregled, ga boste dobili na klop. Na sejo smo vabili Vlado Republike Slovenije, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z nami je gospod minister Janez Cigler Kralj, ki ga res lepo pozdravljam. Vabili smo tudi nekatera druga ministrstva oziroma predstavnike ministrstev zaradi tega, ker gre za izjemno obsežen zakon, ki pokriva različna področja. Vabili pa smo tudi Državni svet. Dodatno pa smo na predlog Poslanske skupine Levica vabili še Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Pergam konfederacija sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat farmacevtov Slovenije, Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Študentsko organizacijo Slovenije, Društvo Asociacija, Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije ter Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Naj ob tem povem, da na sejo uvodoma na začetku zaradi situacije, v kakršni smo že več mesecev, razen nujnih deležnikov, tako kot že ob prejšnjih paketih protikorona paketih nisem vabila strokovne in zainteresirane javnosti. Zaradi priporočil NIJZ-ja in pa tudi predsednika Državnega zbora, ker nam je posredoval dopis z dne 11. 9. 2020, v katerem vsem predsednikom delovnih teles svetuje premislek glede sodelovanja večjega števila udeležencev na sejah delovnih teles, zato sem v začetku vabila samo predstavnike ministrstev, tako kot vedno k tem paketom, ker gre za predlagatelje. Danes sem vabila več ministrstev tudi zato, da bodo članice in člani odbora lažje dobili odgovore na zastavljena vprašanja in pomisleke, drugih pa zaradi zaostrene situacije nisem vabila. Potem pa se je zgodila pobuda in poziv predsedniku Državnega zbora, s strani Poslanske skupine Levica in potem sem v petek popoldan – jaz sem sicer to videla šele danes. Prav tako moja sekretarka, da Levica želi, da na sejo povabimo še ostale vabljene, ki sem jih sedaj prebrala in sem se odločila, da jih povabim tudi zaradi tega, da ne bi prešli v fazo dolgih postopkovnih zapletov in sem potem povabila vse, katere je Poslanska skupina Levica predlagala. Dejstvo je, da sem želela ravnati v skrbi za javno zdravje vseh nas, sedaj je situacija kakršna je. bi pa prosila vse, ki so dodatno vabljeni na današnjo sejo, da v začetku, ko bom dala besedo se omejite na 5 minut in upam, da bo to sprejeto tudi z razumevanjem.

Sedaj pa naj povem, da sem vabila še tudi Odbor za kulturo, predsednico in pa predsednico Odbora za zdravstvo. Z nami je gospa podpredsednica Odbora za zdravstvo, gospa Mojca Žnidarič, kajti Odbor za kulturo in Odbor za zdravstvo sta kot zainteresirani delovni telesi že obravnavali predlog Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19, tako da je pravzaprav v delih, kjer se zakon dotika vprašanj kulture in pa vprašanj zdravstva, bilo že zelo natančno in poglobljeno lahko rečemo razpravljano na teh dveh odborih. Sedaj pa smo v fazi, ko bomo obravnavali zakon v celoti in seveda bom potem razložila kako bo postopek potekal. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 80. seji, 2. 10. 2020, odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 143. člena Poslovnika.

Pričenjamo z obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih. Najprej dajem besedo predlagatelju zakona, gospodu Janezu Ciglerju Kralju, ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Izvolite, beseda je vaša.