Govor

Metka Gorišek

Hvala za besedo, predsedujoči. Lep pozdrav vsem.

Jaz bi mogoče osvetlila ta problem oskrbe s pitno vodo v kanalu z vidika poznavanja same problematike in tudi dela Ministrstva za okolje in prostor. Enako tudi za ostala vodooskrbna območja v Republiki Sloveniji, kjer dejansko si Ministrstvo za okolje in prostor, ne od zdaj, ampak že od leta 2004 intenzivno prizadeva za omogočitev zdrave in zadostne pitne vode vsem občanom.

Ne bom zdaj dolgovezila zgodovino, ampak načeloma iz vseh teh evropskih sredstev in domačih, je praktično zdravo pitno vodo v današnjem času priključenih tam 98 % prebivalcev Republike Slovenije. To so javni vodooskrbni sistemi, ki delujejo skladno z vsemi pravili, standardi in tudi oskrbujejo s pitno vodo, kakovostno in tudi količinsko. So problemi še vedno na določenih področjih Republike Slovenije, kjer je vode manj in to skušamo tudi reševati v zadnjem času z večjimi oskrbovalnimi sistemi, ki bi bili povezani v skupnem sisteme in seveda tudi imeli tako osnovni vodni vir, kot tudi rezervni vodni vir.

Kar se tiče konkretno občine Kanal, je bila prva možnost, da se priključi na zdrav vodni vir zadostne količine, to je zajetje mrzle, tako kot sem že rekla v letu po 2004, mislim da je bilo 2006, se je začel pripravljati celovit projekt oskrbe Trnovsko-Banške planote. Se pravi občine Nova Gorica, Ajdovščina, Brda, potem Vipava, Tolmin, na koncu so se priključili tudi občine Miran, Kostanjevica in pa Renče Vogrsko, tako imenovana celovita oskrba s pitno vodo. Takrat je bila povabljena občina Kanal ob Soči, narejene so bile idejne zasnove in tudi vse potrebno, da se potem pridobijo sredstva kohezijskega sklada za ta projekt. Ta projekt je bil začet, zaključen in sistem je oskrbovan iz dveh vodnih virov, Mrzlek in pa Hubelj in vse občine v tem sistemu imajo zdravo pitno vodo iz dve neodvisnih vodnih virov.

Zdaj, razlogi zakaj občina Kanal ob Soči takrat ni pristopila k temu projektu mi niso poznani podrobneje, ampak takrat je bil ta projekt sofinanciran v višini cirka 80 % s strani Evropske komisije, in so občine relativno zelo malo prispevale za dolgoročno trajno rešitev oskrbe s pitno vodo. Zdaj mogoče malo novejša zgodba. V maju 2017 so bile zaključene strokovne podlage za vodovarstvena območja, za vsa zajetja v tem področju Slovenije.

Se pravi občina Nova Gorica, Ajdovščina, Brda, Tolmin, Vipava, Postojna in tako naprej, se pravi cel ta del in tukaj je bila povabljena tudi ponovno občina Kanal ob Soči, da posreduje svoje podatke oziroma svoja izhodišča glede vodnih virov, da se pripravi osnutek teh strokovnih podlag za vodovarstvena območja in varovanje vodnih virov.

Zdaj zaenkrat še na ministrstvu od občine kljub večim pozivom nismo prejeli teh osnovnih podatkov. In sicer to gre za to, da mora občina, ker je to javna gospodarska služba, lokalna obvezna, mora seveda potem posredovati katera zajetja uporablja za javne oskrbe, katera zajetja je opustila, ali ima kakšna zajetja tudi v rezervi oziroma sorazpoložljivo dokumentacijo kakovosti, količine in tako naprej. in na osnovi teh vhodnih podatkov, potem lahko le v sodelovanju z občinami se pripravijo ustrezne strokovne podlage za varovanje vodnih virov, se pravi za vodovarstvena območja, kjer so seveda tudi dejavnosti omejene.

Tako, da zdaj z naše strani Ministrstva za okolje in prostor, tako kot sem rekla, se ta problem začel reševati že leta 2006. Ampak zdaj, tako kot sem rekla je javno gospodarska služba lokalna in tudi ministrstvo kot tako lahko pomaga, daje usmeritve, tudi sredstva. Zdaj, seveda so pa občine tiste, ki pa potem izbirajo tako, katere vodne vire bodo koristile in kako bodo tudi javno službo opravljale.

Zdaj v naslednjem obdobju se načrtuje ponovno sofinanciranje vodooskrbnih sistemov in tukaj je tako kot za vse ostale občine, kjer te zadeve še niso urejene, tudi možno pridobiti sredstva. Seveda pa morajo biti potem izpolnjeni tudi vsi pogoji, da je ta vodni vir, ki bo napajal občino oziroma prebivalce, da je varen, da je zaščiten, da ima zadostne količine vode in da seveda je potem v upravljanju občine in v lasti države, da ni to nek vodni vir, ki ga potem ne moremo nadzorovati. Tako, da jaz mislim to za izhodišče.

Hvala.