Govor

Violeta Tomić

Vse članice in člane odbora, vse vabljene in ostale prisotne, tako kot predstavnike ministrstva, prav lepo pozdravljam in pričenjam 25. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Samo Bevk, Felice Žiža in Zmago Jelinčič Plemeniti.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo naslednji člani: kolegico Tadejo Šuštar nadomešča poslanec Andrej Černigoj; in mag. Branislava Rajića nadomešča poslanka Monika Gregorčič.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora, in to je: predlog Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19, in obravnavamo ga kot zainteresirano delovno telo. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je dnevni red določen takšen kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O ZAČASNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC COVID-19.

Na spletnih straneh Državnega zbora je objavljeno gradivo: najprej predlog zakona; potem apel proti razveljavitvi Zakona o enotni ceni knjige, ki nam ga je poslala Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije; in pripombe Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov, k predlogu Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni vsi, ki ste jih prejeli s sklicem te seje, dodatno pa sem na zahtevo poslanske skupine SDS vabila še: Beletrina Mitja Čander; založba Miš, Janez Miš; Družina, Tone Rode; Slovenska matica, Aleš Gabrič; Aristej, Emica Antončič; založba Pivec, Nino Pivec; revija Literatura, Primož Čučnik, Urban Volk; Učila, Dominik Mrvar; Apokalipsa, Primož Repar; KUD Logos; in Celjska Mohorjeva.

Zdaj glede na to, da je ura pet popoldne in da je petek, bom vse vabljene omejila na 5 minut. Mislim, da lahko v petih minutah predstavi svoja stališča strnjeno.

Skratka in odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi prvega odstavka 41. člena poslovnika Državnega zbora kot zainteresirano delovno telo.

Predlagam torej, da razpravo omejimo predvsem na tiste člene predloga zakona in seveda na vložene amandmaje, ki se nanašajo na delovno področje našega odbora, skratka diskriminacija samozaposlenih v kulturi in ukinitev enotne cene knjige kot je zapisano v 127. členu predloga zakona. Obveščam vas, da lahko odbor predlaga matičnemu delovnemu telesu, da sprejme predloge za amandma odbora.

Na začetku bom dala besedo predstavniku Vlade, da v imenu predlagatelja poda dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona. Želi besedo predstavnica Ministrstva za kulturo?

Prosim. Sekretarka Ignacija Fridl Jarc, beseda je vaša.