Govor

Boris Doblekar

Hvala za besedo.

Jaz vsekakor podpiram vse kar je povedala država sekretarka, v imenu ministrstva. Poslušam tele razprave in moram reči, ko se spomnim od začetka mandata, dve leti in pol bo, ko smo govorili o Naturi 2000, ko smo govorili o ekologiji, o zelenem, o naravovarstveništvu in tako naprej. Seveda se pojavljajo različna mnenja, so različna stališča in nekaj je teorija, nekaj je pa praksa. Eni lahko govorite in fantazirate, teoretizirate, ampak v praksi so stvari popolnoma drugačne. In moram reči, da se jih je to ministrstvo oziroma ta vlada tudi teh zadev, kar se tiče današnje seje lotila dokaj resno in rezultati so že tukaj vidni, otipljivi in tudi sporočila, ki jih bo prinesla v Evropo Slovenija, pod zdajšnjo vlado, so popolnoma drugačne, kot pa prej.

Zdaj Socialni demokrati ste tudi zeleni in tako naprej poslušamo. Na oblasti ste od leta 1945 in če malo pogledamo, kako izgleda Slovenija po vseh teh letih vaše oblasti, pa pogledamo vsa ta zaščitena področja, pogledamo v nakopičene smeti, tudi sinoči smo lahko eno oddajo gledali v naravi. V naravi na deset tisoče, sto tisoče ton odpadkov leži, onesnažuje okolje, zastruplja okolje, zrak, ljudi, živali. To po moje ni zeleno. In takšno stanje ste pripeljali doslej, ki ga mora ta vlada reševati. Vse čestitke ministru Vizjaku, ki se je lotil te problematike na resen način in pa tudi sprejeli smo nov zakon, ki bo v prihodnje deloval tako, da se to ne bo več dogajalo.

Odlagališča, od Rakovnika do Mežice, do Celja, do ni da ni. Vse to je bilo pod oblastjo Socialnih demokratov. Dajmo si naliti čistega vina in priznati, kako se je delalo z naravo, kot svinja z mehom. Kup nevladnih organizacij, ki jih omenjate in tako naprej. Ja, saj prav da so, ampak glejte, koliko milijonov evrov dobivajo te organizacije, pa si upam reči, da moja mati ali pa en razred osnovne šole naredi več za naravo, ko gredo v akcijo čistiti okolje ali pa kar se tiče ozaveščanja okolja, ozaveščanja ljudi do pravilnega odnosa do okolja, so naredili več, kot pa marsikatera ta nevladna organizacija, ki je dobila milijone evrov. Pač glejte, to tako je. In mi smo seveda v tistem prejšnjem sistemu, ko smo delali z naravo kot svinja z mehom daleč zadaj za Evropo, za evropskimi državami, ki so imele na tem področju red, disciplino, tudi tisto, kar je pisalo na papirju, na teh uredbah in tako naprej, ko se radi sklicujemo, je bilo to seveda uveljavljeno tudi v praksi. In ne moremo zdaj, ne moremo mi lovimo evropske države za rep, kar se tega tiče. In če bomo samo govorili pa fantazirali, pa se stalno obregali ob predsednika vlade, ki je po mojem mnenju pravilno povedal v zelo kratkem stavku, kar se tiče Nature 2000 z 38 % ozemlja zaščiteno v Sloveniji.

Glejte, tudi tukaj bo treba enkrat nekaj narediti. Mi smo že daleč presegli tudi vse evropske države, kar se tega tiče. In zdaj seveda reči, bomo pa na teh področjih, so to novi izzivi, bomo gradili turizem, spet bomo služili in tako naprej. Lahko je to reči, lahko je nekaj govoriti, nekaj iz nekih pisarn, foteljev, ampak na terenu ali pa v lokalnih skupnostih, občinah, krajevnih skupnostih, kmetih, pridelovalcih hrane, ko se pa soočajo vsakodnevno s temi zadevami, pa to niso novi izzivi. To niso novi izzivi, to je realnost. In s tem živimo. Tako, da so to večkrat ovire, kot pa dobro. Je pa prav, vsi se strinjamo, da zaščitena območja morajo biti in da je Slovenija lepa, zelena, opraševalci, narava, biotska raznovrstnost, ni da ni, mi lahko o tem govorimo še pa še. Pojdimo malo na teren pogledati pa bomo videli, kako tam izgleda.

Ta recimo, ki sem jo zdaj slišal, streljamo vse povprek po gozdu, zaščitene živali, zveri, ne naredimo pa nič za drobnico. Seveda naredimo. Za drobnico naredimo, če odstranimo živali, ki jo ogrožajo, če se preveč ne množijo, ne vse, ampak delno. In dajmo biti realni pri teh zadevah. Spoštujmo stroko, poglejmo kmete, poglejmo po terenu, pojdimo si pogledati zadeve, pa je potem malo lažje potem razpravljati, govoriti in bo potem tudi nekaj tudi od tega. Tako, da jaz vsekakor podpiram stališče, ki je pripravljeno, ki gre v Evropo, kar se tiče teh zadev. Upam pa, da se bo nekoč, v prihodnosti tudi ta Natura 2000, se bomo mogli kar resno vsesti in pa tudi pogovoriti in kakšno zadevo tudi spremeniti. Ampak seveda tako, da bomo poznali zadeve s terena, ne da bomo samo teoretizirali.

Hvala lepa.