Govor

Violeta Tomić

Najlepša hvala za besedo. Pozdravljene kolegice in kolegi.

V naši evropski skupini / nerazumljivo/ ki je zelena, tudi podpiramo seveda evropski podnebni dogovor in tudi biotsko raznovrstnost. Celo več. Mi smo in ves čas ugotavljamo, da je ta načrt, na ravni Evropske unije premalo ambiciozen. In ravno tako bom rekla, da je popolnoma neambiciozen program in signal, ki ga Slovenija pošilja v Evropsko unijo. Zdaj, če želite, da se ne naredi nič, potem beremo floskule. Slovenija se bo zavzemala, Slovenija se strinja, Slovenija pozdravlja, nikjer v enem stavku pa ne piše, kaj bomo naredili glede naših nevralgičnih točk, kaj bomo naredili glede, ne vem. Ta vlada je celo izglasovala in zavrnila predlog Levice, da se v Petišovcih ustavi freking. To je okoljsko izjemno sporna praksa in še celo Anglija, ki izvaja freking v Sloveniji prepove na svojem ozemlju freking, mi ga pa dobrovoljno sprejmemo v imenu kapitala, je to potem popolnoma v neskladju s podnebnim dogovorom.

Podtajnica na Počku, Anhovo, sežigalnice, sanacija Celjske doline in lahko bi naštevala še in še in nikjer v naši podnebni strategiji tega ni. Nasprotno, oprostite ne zaupam tej vladi, da bo karkoli naredila glede podnebnega dogovora. Če imamo okoljskega ministra Vizjaka, ki napada okoljevarstvenike in če imamo v protikoronskih paketih deregulacijo okoljske zakonodaje. Skratka, te jasne usmeritve voditeljev članic za brezogljično družbo, smo mi nekako izpustili, češ saj smo zelena destinacija, saj imamo 38 % zavarovane narave in saj jo imamo mogoče celo preveč. Ne zavedamo pa se, da bomo ena redkih oaz v Evropski uniji, ki se bo lahko pohvalila z zeleno destinacijo, če ne bo v naslednjih dveh letih delala isto, kot dela do zdaj. Kajti vemo vsi, neumno je početi isto in pričakovati drugačne rezultate. Mi moramo popolnoma spremeniti način razmišljanja, če želimo doseči podnebne cilje iz 2050 in elektrarne na Savi, s katerimi sedaj briljira okoljski minister, zdaj ne vem ali je za gospodarstvo ali je za okolje in vse to sigurno ne pelje v to smer.

Omenjali ste opraševalce. Ko bo konec s čebelami, bo konec tudi s človeštvom na Zemlji. Še vedno imamo neekološko kmetovanje, še vedno imamo kemikalije. Skratka, še vedno streljamo zaščitene živali in ne naredimo tega, da bi recimo drobnico zaščitili. Nikjer ne vidim strategije in veste spopadamo se z virusi. In kako drugače v takšnem svetu, kjer se nam polarni led topi in še marsikakšen virus, ki ga ne poznamo in nismo navajeni na njega, bo prišel.

Tako, da jaz bi pričakovala bolj ambiciozen plan in seveda nekaj, kar bi spremenilo eno strategijo za spremembo KURS-a in ki je nismo videli tukaj in beremo samo neke načelne, bom rekla floskule. Žal mi je, da Slovenija ne spoštuje tega, da je majhna, da je posebna, da je zelena, ampak tekmuje z nekaterimi, recimo ki bi hoteli biti energetsko umazani. Še dobro, da nismo v Afriki, kajti tam tudi nihče ne gleda na ljudi in na okolje, ampak imamo vsaj mogoče, kot evropski dogovor kakšne zaveze. In veste, tudi naša pomoč, ki jo dobimo iz Evropske unije, bo zelo hitro vezana tudi za spoštovanje okoljskega dogovora in takrat upam, da se bodo vsaj zaradi finančnih ciljev, naše prioritete spremenile, če se že ne zaradi moralno etičnih in okoljskih.

Hvala.