Govor

Violeta Tomić

Ja, hvala minister.

Pač jaz ne ocenjujem in mi sploh ne ocenjujemo učinkov te reorganizacije o kateri ste govorili, na upravne postopke in na čas in učinkovitost recimo pridobivanja gradbenih dovoljenj ali pa nekih drugih. Jaz vam verjamem na besedo, da ste to racionalizirali in da je to boljše. Ampak danes se o tem ne pogovarjamo. Pogovarjamo se o tem, da je ena od pomembnejših nalog upravnih enot ravno zagotavljanje dostopnosti pač teh uradnih oseb za overovitev podpisov v skladu z volilno zakonodajo, oziroma v skladu z Zakonom o referendumu in ljudski iniciativi.

Reorganizacija je empirično in merljivo omejila in primerjalno poslabšala dostopnost uradnih oseb v Ljubljani in tudi zmanjšala možnost nagovora prebivalcev neposredno pred temi upravnimi enotami. In ne drži, spoštovani minister, da na Tobačni lahko overimo podpise. Mogoče res uradno ali pa teoretično, to je možno. Ampak v praksi pa verjemite mi, ljudi vračajo in jih pošiljajo na edino upravno enoto na Linhartovi in to vemo, kajti tam smo bili, ko smo želeli overiti podpise za podporo Zakonu o poštnih storitvah. In rekli ste, da boste preverili in od dveh enot, ena pač ne deluje. Na vratih stoji obvestilo, ki sporoča »overitev podpisa lahko uredite samo na Linhartovi«. Visi pa tudi sporočilo »evidentiranje podpore volivcev čakalnica C«. In na vratih imate preko študentske napotnice zaposlenega študenta, ki praviloma ima nalogo, da vse pošilja nazaj oziroma naprej na Linhartovo in šele, če mu prav zelo bom rekla zatežiš, potem pa vpraša šefa in mogoče celo pripusti človeka zraven.

Tako da še ena stvar se mi zdi zelo pomembna in sem jo razdelila namerno v dva dela pa je vladni predlog za prepoved zakonodajnega referenduma o Zakonu o 780-ih milijonih za orožje. To je, verjemite mi, nedopustno, da je Vlada v četrtek zvečer sprejela sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o zagotavljanju sredstev. za investicije v Slovenski vojski in ga poslala v Državni zbor. In to je storila na podlagi novele Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki smo ga meseca marca v okviru prvega protikoronskega paketa dobili tukaj na mizo in ki ga je koalicija s svojo večino izglasovali. Se pravi, da z navadno večino koalicija anulira ustavo, za katero potrebuje dve tretjine. Oprostite, spoštovane kolegice in kolegi, ampak to je protiustavno, to ni demokratično in to preprosto ni dostojno, niti dopustno.

V času največje zdravstvene krize, ko nam zdravstvo diha na škrge, ko in Vlada želi naš skupni javni denar porabiti za orožje, vemo pa kaj so prioritete. Prva prioriteta bi nam morala biti …