Govor

Violeta Tomić

Hvala lepa. Vsem lep pozdrav!

»V Sloveniji ima oblast ljudstvo, uresničuje jo neposredno«. Tisti, ki poznate ustavo veste, da sem ravnokar citiral člen ustave in to v pravilnem zaporedju. Potem pa se še nadaljuje »in z volitvami pa po načelu delitve oblasti« in tako naprej. Se pravi, ko so nekoč sprejemali kot ustavodajalci ustavo, so dajali referendum, torej neposredno uresničevanje pač oblasti ljudstva na prvo mesto. To se je danes že kar malo pozabilo. Zadnja sprememba ustave je to do neke mere relativizirala. Jaz samo upam, da bo nekoč neka drugačna večina, da bomo šli v tisto smer, ki jo zagovarjam ves čas, to v smer švicarskega modela ustave. »Rešili bi vse probleme, vse možnosti zlorab in predvsem bi rešili vprašanje demokracije, potem bi imelo ljudstvo prvo in zadnjo besedo, tako kot se v demokraciji edino spodobi«. Zdaj sem vam prebrala citat. Mogoče veste čigav citat je tole, bom rekla našega predsedujočega mag. Branka Grimsa, 16. seja ONZ EU, 5. 4. 2016. Mislim, da se z gospodom Grimsom še nikoli nisva bolj strinjala, kajti ja, Slovenija ima oblast ljudstvo, kar pomeni, da se vedno in povsod mora zagotoviti dostopnost do demokratičnih mehanizmov, kajti ustava, ki jo je gospod Grims citiral leta 2016 v svojem 3. členu zapoveduje, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, ki jo državljanke in državljani izvršujejo preko volitev in preko mehanizmov neposredne demokracije. In referendum je taka oblika neposredne demokracije, kot večkrat rečete »radi bi bili Švica«, Švica ima referendum okoli tako rekoč vsega. In referendum ustava zagotavlja v svojem 90. členu.

Zdaj vsako omejevanje, vsako zmanjšanje ali poslabšanje pogojev ali možnosti za udejanjanja neposredne demokracije, hkrati pomeni krnjenje demokracije kot take in posledično nižanje demokratičnih standardov, česar pa verjamem, da si v Sloveniji prav nihče ne želi. Sicer je pa med poletjem prišlo v Ljubljani do bistvenega poslabšanja dostopnosti uradnih oseb za overovitev podpisov v postopkih neposredne demokracije in možnost overitve lastnoročnega podpisa pred uradno osebo je zaradi vsem znanim epidemioloških razlogov trenutno okrnjena na celotnem območju Republike Slovenije. Na območju Upravne enote Ljubljana pa je ta možnost okrnjena predvsem zaradi reorganizacije Upravne enote Ljubljana, ki je pričela veljati s 15. 6. 2020 v sklopu katere je prišlo do ukinitve kar petih izpostav Upravne enote Ljubljana.

Skratka s tem mislim, da je jasno, da se je drastično zmanjšala dostopnost do uradnih oseb pri katerih lahko državljani karkoli uredijo in tudi overijo svoj podpis v sklopu uresničevanja svojih z ustavo zagotovljenih pravic. Z ukinitvijo po tej reorganizacije izpostave Center, Moste, Šiška in Vič-Rudnik je za razliko od predhodnega obdobja ko so prebivalci Ljubljane lahko podpise overovili kar na širokem območju mestne občine Ljubljana, zdaj je podpise možno overiti le na eni lokaciji. V redu, mogoče bomo rekli dveh, kajti Tobačna tudi naj bi overovila podpise, toda naj vas informiram, na Tobačni pošljejo na Linhartovo in tega tam ne počnejo.

Tako da to pomeni, da je uresničevanje ustavno varovanih pravic do sodelovanja v demokratičnih postopkih, v mehanizmih neposredne demokracije na območju mestne občine Ljubljana za skoraj 300 tisoč prebivalcev na voljo ne ena izpostava, kjer državljani lahko overijo podpis. Iz prejšnjih šestih to pomeni, da je to res hudo, hudo zmanjšanje možnosti.

Zdaj za slabih kot sem rekla 300 prebivalcev mestne občine Ljubljana, ki predstavlja skoraj šestino vseh prebivalcev Republike Slovenije in imajo na voljo samo eno pisarno, na Linhartovi, a ne. Se pravi pri ostalih upravnih enotah pripada v povprečju na 30 tisoč prebivalcev na eno upravno enoto oziroma na eno izpostavo, ljubljanska izpostava pa pokriva kar 300 tisoč prebivalcev, se pravi da je to desetkrat več, v primerjavi z ostalimi upravnimi enotami in to ozko grlo nikakor ne pogoltne vseh prosilcev. Vemo, da se pa overovlja marsikaj na enem okencu in se čaka tudi po pol ure in v zaostrenih epidemioloških razmerah je to čakanje po pol ure v skupnem prostoru, kjer naj ne bi bilo več kot šest ljudi, s strani epidemioloških varnostnih razlogov in v skladu z nedostopnostjo popolnoma nedopustno. Skratka, reorganizacija in zmanjšanje lokacij, kjer je možno evidentirati voljo volivcev, sta povzročila bistveno poslabšanje pogojev za izvajanje te neposredne demokracije oziroma za posameznike, skupine državljanov, civilne družbe, interesna združenja, sindikate in druge akterje na političnem polju, ki organizirajo državljane s podobnimi oziroma enakimi interesi in z uporabo z ustavo zagotovljenih mehanizmov neposredne demokracije, skušajo doseči nek politični cilj. Popolnoma so onemogočene tudi spremljajoče javne razprave, polemike, kampanje, dogodki pred temi upravnimi enotami in tako naprej.

Skratka v delokrog zaposlenih na upravni enoti spadajo tudi druge zadolžitve in obravnavajo tudi druge stvari, kar pomeni, da morajo tisti, ki želijo overoviti podpis za referendum na upravni enoti čakati, kot sem rekla, tudi po pol ure in poleg tega je ta edina upravna enota samo enkrat v tednu odprta po 15. uri, v petek zgolj do 13. ure. Skratka kakorkoli izračunate, nihče ne more živ zbrati 40 tisoč podpisov, ki jih je potrebno. Se pravi posebno okence za overovitev takega podpisa ne obstaja. In predvsem je pa nevarno, da morajo toliko časa čakati v skupnem prostoru ljudje v času epidemije.

Skratka, mi predlagamo, da bi se povečalo število vstopnih točk, kjer se lahko podpis overi ali pa, da se podaljša delovni čas teh obstoječih točk. Morebitni ukrepi omejevanja dostopnosti upravnih enot zaradi epidemioloških razlogov morajo biti sorazmerni in upoštevati, da gre za ustavno zajamčeno pravico do sodelovanja v demokratičnih postopkih in v tem smislu za nujno zadevo. Vlada mora storiti vse za ohranitev demokracije v državi. In ker nam je mar za prihodnost Slovenije in njene demokratične standarde, zato je potrebno nujno ohraniti demokratično zagotovljene pravice državljank in državljanov. Zato smo predlagali naslednje sklepe.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Ministrstvo za javno upravo, da v času zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referendum iz 90. člena ustave zagotovi, da bo na območju mestne občine Ljubljana možno overiti podpise tudi na dodatnih lokacijah, in sicer vsaj v enakem številu in enaki geografski razpršenosti, kot je to veljalo pred reorganizacijo Upravne enote Ljubljana, ki je pričela veljati 15. 6. tega leta. Drugi predlog sklepa je, da Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Ministrstvo za javno upravo, da v času zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma iz 90. člena ustave zagotovi, da bo na vsaki upravni enoti oziroma njeni izpostavi vsaj ena uradna oseba ves čas prednostno na voljo za overitev podpisa za namen uresničevanja pravice do referenduma. Tretji predlog sklepa je, da ta isti odbor poziva Ministrstvo za javno upravo, da v času zbiranja podpisov za zakonodajni referendum iz 90. člena ustave vsak delovni dan omogoči overovitev podpisa pred vsaj eno uradno osebo na vseh izpostavah upravnih enot, tudi v popoldanskih urah. Se pravi za to kratko obdobje. Četrti predlog sklepa je, da ta odbor poziva Ministrstvo za javno upravo, da zagotovi, da epidemiološka situacija ne bo negativno vplivala na uresničevanje ustavno zagotovljene pravice do referenduma in zakonske iniciative ter zato sprejme ustrezne ukrepe. In kot zadnji, peti predlog sklepa je, da naš odbor poziva Ministrstvo za javno upravo, da nemudoma izvede akcijo ozaveščanja o pomenu neposredne demokracije, s ciljem povečanja števila državljanov, ki razpolagajo s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Toliko za začetek. Mislim, da je pomembno, da ohranimo demokracijo tudi v času zdravstvene epidemije, kajti ti dve zadevi se res ne izključujeta. Jasno je, da je vse težje priti do upravne enote, toda z zadnjim sklepom predlagamo dejansko kampanjo, kjer bi ozavestili ljudi, da z digitalnim potrdilom, to je Sigen-CA ali pa ki ga imamo za Klik, bančno poslovanje, da lahko ogromno stvari uredijo od doma. In tukaj mislim minister, da je ozaveščanje državljank in državljanov na tem področju izjemnega pomena, kajti nikakor si pa ne moremo dovoliti kot družba, da v tem času bolezenske epidemije izgubimo demokracijo.

Hvala lepa.