Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, lepo pozdravljeni! Začenjam 45. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan in se današnje seje ne more udeležiti član odbora Jani Ivanuša. Zaenkrat nisem prejel dokumentov o nadomeščanju, vidim pa, da pravkar prihajajo. Tako vas obveščam, da poslanka Nada Brinovšek nadomešča poslanca Franca Rosca iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE 2020-2022.

Predlog odloka je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije, in sicer 1. oktobra letos. Odbor obravnava predlog odloka na podlagi šestega odstavka 6. člena v povezavi s prvim odstavkom 13. člena Zakona o fiskalnem pravilu in kot matično delovno telo tudi na podlagi 107., 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so vabljeni: Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba.

Poleg predlaganega odloka ste prejeli še naslednja gradiva: Oceno Fiskalnega sveta za uveljavljanje izjemnih okoliščin, mnenje Zakonodajno-pravne službe, Oceno Fiskalnega sveta z dne 16. oktobra 2020 in stališče Vlade Republike Slovenije do Ocene Fiskalnega sveta z današnjim dnem.

Rok za vložitev amandmajev je potekel z začetkom obravnave predloga odloka in amandmaji niso bili vloženi.

Začenjam drugo obravnavo predloga odloka, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma členih predloga odloka.

Razpravo bomo opravili po naslednjem vrstnem redu: najprej bo na vrsti Vlada, potem Zakonodajno-pravna služba, Fiskalni svet, Vlada za odgovor Fiskalnemu svetu in Urad za makroekonomske analize in razvoj.

Besedo dajem predstavniku Vlade, v tem primeru je to finančni minister, gospod Andrej Šircelj.