Govor

mag. Marko Koprivc

Ja, hvala lepa predsednica, za besedo. Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi.

To, kar se je danes zgodilo, je res nedopustno. To, da celotna opozicija dobesedno bojkotira odbor, z namenom, da prepreči dve zelo pomembni razpravi, razpravi, ki se dotikata stanja demokracije v Sloveniji. Dogodki, ki so neposredno povezani z Janševim poskusom podjarmljenja demokratičnih medijev in hkrati vseh družbenih podsistemov, ki so kritični do oblasti. In oprostite, spoštovani kolegice in kolegi, to pomeni konec parlamentarizma. Jaz tega drugače ne morem razumet. Ker edino orodje opozicije je, da lahko zahteva sklic izredne seje na določeno temo, če se celotna opozicija odloči za obstrukcijo oziroma temu lahko reče, da se opraviči zaradi službenih obveznosti.

Spoštovani, službene obveznosti v četrtek popoldne, v času, ko je celotna država zaradi epidemije v karanteni, ko so medobčinske meje zaprte - pa koga farbate? Koga farbate, res? V ponedeljek bo Programski svet RTV Slovenija obglavil nacionalno RTV hišo. Menjali bojo direktorja in s tem uresničili Janševe sanje po totalni podreditvi tega javnega in neodvisnega medija. In danes, bi želeli poslanke in poslanci opozicije o tem razpravljat in nam je vladajoča koalicija to onemogočila. Kaj je to drugega, kot razgradnja parlamentarizma? Kaj je to drugega, kot vstopanje v čisto diktaturo?

Spoštovana predsednica, to je res nedopustno, zato vas pozivam, da nemudoma obvestite predsednika parlamenta in ga prosite, da se razprava o RTV opravi pred začetkom Programskega sveta, kot so povedali kolegi iz drugih strank demokratične opozicije, naj se to zgodi najpozneje v ponedeljek, ob 9. zjutraj.

Druga zadeva – Metelkova. Ne bom se spuščal o vsebini, ker govorimo pač zdaj zgolj postopkovno, seja se ni še začela, ampak poglejte – tukaj so predstavniki nevladnih organizacij, ki so prišli na sejo, zaman, zastonj. Norčujete se res iz ljudi, iz državljank in državljanov Republike Slovenije. To je nedopustno. To ni normalno za neko demokratično državo sredi Evrope, leta 2020. Stopamo v trideseta leta, v čas, ko je fašizem začel sistematično uničevat parlamentarizem. Tako da, jaz upam, da uspemo vsaj razpravo o RTV Slovenija speljat pred samim začetkom Programskega sveta in upam, da bo vsaj predstavnike koalicijskih strank srečala pamet.

Hvala lepa.