Govor

Torej, lep pozdrav z moje strani.

Spoštovana predsedujoča, imam postopkovni predlog in sicer, poglejte, to, da imate vi na mizi opravičila desetih poslank in poslancev, češ da so službeno odsotni, s tem, da je njihova primarna prvenstvena službena dolžnost, da bi bili danes tukaj, na tej seji, če pa jih nekaj zadrži, pa je njihova dolžnost, da poskrbijo za nadomestilo, to ocenjujem kot cinizem brez primere, kot oviranje demokratične razprave v parlamentu in to razprave o dveh pomembnih zadevah. Namreč, vsi vemo, da v ponedeljek popoldne, se, baje, namerava, kot se temu reče, odrezati direktorja RTV Slovenija, kajne, gospoda Kadunca in logično je, da Državni zbor, če pride do te pobude, mora o taki resni zadevi razpravljati preden se to zgodi, torej danes, jutri ali v ponedeljek dopoldne.

Zato predlagam, spoštovana predsedujoča, da predsedniku Državnega zbora prenesete predlog, da se vsaj o tej točki dnevnega reda, ki se tiče RTV Slovenija, zgodi razprava pred ponedeljkom popoldne. Zaradi mene jutri ali v ponedeljek dopoldne.

Kar se tiče Metelkove 6, nezaslišano je, kar se dogaja z Metelkovo 6, kjer se kar tako, čez noč, na dan, ko je bila razglašena epidemija in ko smo po osemdesetih letih doživeli, prvič, policijsko uro, so prijeli torej aktiviste, aktivistke, delavce kulturne in delavke kulturne, na Metelkovi 6, torej, brezobzirno, brutalno sporočilo, da naj se torej prisilno podpišejo nek sporazum, sporazuma seveda ne more bit, kadar si ti brez dialoga v nekaj prisiljen in se izselijo do 31. januarja. Tudi to je urgentna zadeva, o kateri je potrebno prednostno in absolutno razpravljati in zato, si seveda poslanke in poslanci, ki imajo službeno dolžnost, da so tukaj, kadar je pač na sporedu seja, ne morejo privoščiti na tak način ovirati delo parlamenta in onemogočati javno razpravo o tako zelo resnih temah, ki nas lahko zelo, zelo, zelo skrbijo, kajti vse to kaže na res kritično točko, na hud suspenz demokracije v tej državi, ki se samo še poglablja, iz dneva v dan, iz poteze v potezo.

Zato predlagam, predsedujoča, drug proceduralni predlog, da poskrbite, da v prihodnjem tednu, absolutno, čim prej, zagotovite sejo, posebno sejo, tudi na temo Metelkove 6.

Najlepša hvala.