Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 24. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani komisije: Ferenc Horváth. Na seji pa kot nadomestne članice oziroma člani s pooblastili sodelujejo: Mojca Škrinjar, ki nadomešča Danijela Krivca, Jure Ferjan, ki nadomešča Ljuba Žnidarja, Lidija Ivanuša, ki nadomešča Anjo Bah Žibert in pa Janez Moškrič, ki nadomešča Jožeta Tanka. Imamo še eno pooblastilo Jerca Korče nadomešča Braneta Golubovića.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog sklepa o imenovanju predsednika in članov Državne volilne komisije ter njihovih namestnikov

2. Revizijsko poročilo notranje revizije poslovanja Komisije za preprečevanje korupcije v obdobju od 1. 1. 2018 do 31. 3. 2020.

9. 11. 2020 sem predlagal razširitev dnevnega reda seje z naslednjo točko in sicer: 1A Predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19.

Želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu razširitve dnevnega reda? Če ne, prehajamo na glasovanje o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1A točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (14 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika Državnega zbora sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU PREDSEDNIKA IN ČLANOV DRŽAVNE VOLILNE KOMISIJE TER NJIHOVIH NAMESTNIKOV. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli: javni poziv za vlaganje kandidatur, delovno besedilo predloga sklepa in seznam vseh predlaganih oziroma prijavljenih kandidatov, ki so objavljeni na spletni strani Državnega zbora s sklicem seje, poziv poslanskim skupinam k predlaganju kandidatov, ki ste ga prejeli v sistemu UDIS in pa prijave predlogov kandidatov, ki ste jih zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: V skladu s 32. členom Zakon o volitvah v Državni zbor Državno volilno komisijo imenuje Državni zbor. Sestavlja jo predsednik in pet članov ter njihovi namestniki. Za predsednika Državne volilne komisije in njegovega namestnika se imenujeta sodnika Vrhovnega sodišča, dva člana in dva namestnika članov Državne volilne komisije se imenujeta izmed pravnih strokovnjakov, trije člani in namestniki članov Državne volilne komisije pa se imenujejo po predlogih poslanskih skupin, pri čemer se upošteva sorazmerna zastopanost političnih strank.

V skladu z drugim in tretjim odstavkom 24. člena navedenega zakona se člani volilnih organov in njihovi namestniki lahko samo sebe, ki imajo volilno pravico na volitvah v Državni zbor, nihče pa ne more biti član več kot enega volilnega organa.

Državna volilna komisija se v skladu z drugim odstavkom 22. člena zakona imenuje za štiri leta. Ker aktualnim članom Državne volilne komisije 15. 12. 2020 poteče mandat, je Mandatno-volilna komisija na podlagi sklepa 23. seje v Uradnem listu Republike Slovenije št. 123/2020 z dne 18. 9. 2020 objavila javni poziv za vlaganje kandidatur za predsednika in namestnika predsednika Državne volilne komisije izmed sodnikov Vrhovnega sodišča in za dva člana in dva namestnika člana Državne volilne komisije izmed pravnih strokovnjakov ter pozvalo poslanske skupine k predlaganju kandidatov za tri člane in njihove namestnike.

Na podlagi javnega poziva za vlaganje kandidatur smo prejeli prijavo enega kandidata za mesto predsednika in prijavo ene kandidatke za mesto namestnice predsednika ter prijave štirinajstih kandidatov za dva člana in dva namestnika članov Državne volilne komisije izmed pravnih strokovnjakov. Med temi eden kandidira le za člana in eden le za namestnika člana, 12 kandidatov pa hkrati kandidira tako za člana kot za namestnika člana.

Na podlagi poziva poslanskim skupinam smo prejeli predloge sedmih kandidatov, od katerih dva kandidirata le za člana, dve kandidatki hkrati kandidirata tako za članico kot za nadomestno članico, trije kandidati pa kandidirajo le za namestnika člana.

Vse prijave oziroma predlogi so bili pravočasni in so popolni. Za člane Mandatno-volilne komisije je kot delovno gradivo pripravljen seznam prijavljenih oziroma predlaganih kandidatov za predsednika in pet članov Državne volilne komisije ter njihovih namestnikov.

Ker imamo za mesti predsednika in namestnika predsednika le po enega kandidata, in sicer Petra Goloba za predsednika in Brigito Domjan Pavlin za namestnico predsednika predlagam, da najprej glasujemo o uvrstitvi teh dveh kandidatov v predlog sklepa, ki ga bomo posredovali v odločitev Državnemu zboru. Glasovanje o članih in namestnikih članov bomo opravili z glasovnicami. Glede na to, da nekateri kandidirajo tako za člana kot namestnika člana, bomo glasovanje izvedli v dveh delih, in sicer bomo naprej opravili glasovanje za člane, glede na izide tega glasovanja pa bomo pripravili glasovnice za glasovanje o namestnikov članov.

Preden preidemo na glasovanje, pa odpiram razpravo članic in članov Mandatno-volilne komisije. Želi kdo razpravljati? Maša Kociper. Izvolite.