Govor

Vladimir Prebilič

Hvala lepa za besedo, predsedujoči. Lep dober dan še v imenu Skupnosti občin Slovenije!

Stanovska organizacija združuje v obsegu 176 občin. Absolutno, v imenu vseh 176 občin lahko samo izrazim globoko hvala, zato da imamo danes pred sabo materijo, ki ne govori samo o tem, da se finančno občine razbremenjujejo, ampak jo župani prepoznavamo kot prvi korak k večji finančni stabilnosti lokalne samouprave in občin, pa seveda korak v smeri tega, kar sicer nalaga Evropska listina o lokalni samoupravi. Dejstvo je tudi, da smo v zadnjem obdobju samoupravne funkcije županov že 10 let bili pravzaprav priče zmanjševanju sredstev, ki so bila namenjena za delovanje lokalne samouprave. Sam pa globoko verjamem, da je stabilnost delovanja države najprej pogojeno v stabilnosti delovanja lokalne samouprave. V tem pogledu gremo zdaj v pravo smer in za to se tudi zahvaljujemo.

Zdi se mi še nekaj pomembno, končno občine niso več, v narekovajih, »prepoznane kot problem«, ampak kot del reševanja problema. Jaz vedno znova poudarjam, vsaka državljanka in državljan sta tudi občanka in občan in seveda imajo realne probleme in težave, ki jih poskušamo v lokalni samoupravi reševati, zato je takšen premik resnično zelo dobrodošel. Zahvala velja seveda najprej prejšnji ekipi, ki je formirala to skupino, skozi katero smo potem prišli do konca, do predlogov, ki so danes na mizi. Mogoče se za koga zdijo ta sredstva ali pa ta doprinos sorazmerno majhen v globalu državnega proračuna, ampak sami ga dojemamo kot zelo pozitiven signal v smislu delovanja naše lokalne samouprave.

Na koncu velja naslednje, zakon podpiramo in stojimo za njim. Želimo si, da bi se ta oblika sodelovanja, kot smo si ga zdaj zastavili in dokazali, da zmoremo, ohranila tudi naprej. Še nekaj odprtih vprašanj je v smislu nadaljnjega administrativnega razbremenjevanja lokalne samouprave in si želimo, da bi ta dialog, ki smo ga zdaj vzpostavili, tudi nadaljevali v bodoče. Prav tako bi poudaril še naslednje, za nas je zelo pomembna tudi, v narekovajih, »hitrost« sprejemanja zakonodaje. Se pravi, jaz vas pozivam, če je to seveda le mogoče, da ta sredstva dobimo čim prej. Prepričan sem, da jih vedno dobro porabimo in jih investiramo v tiste stvari, ki so bistvene. In če nam boste v tem smislu prisluhnili, bomo lahko opravili svoje delo še bistveno bolj učinkovito.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v tem procesu. In kot rečeno, upam, da bomo s tem nadaljevali tudi v bodoče.

Hvala za besedo.