Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, lepo pozdravljeni! Začenjam 47. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da nisem prejel nobenega obvestila o tem, da bi bil kateri od članic ali članov odbora zadržan. Prejel pa sem dve pooblastili za nadomeščanje, in sicer poslanec Boštjan Koražija nadomešča poslanca Primoža Siterja iz Poslanske skupine Levica in poslanec Bojan Podkrajšek nadomešča poslanca Ljuba Žnidarja iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOPOLNJEN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022.

Odbor bo dopolnjen predlog proračuna obravnaval na podlagi 160. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim matično delovno telo lahko svoje amandmaje vloži najkasneje tri dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do dopolnjenega predloga proračuna in do vloženih amandmajev.

Današnjo sejo odbora sem sklical v skladu z dogovorom, sprejetim na 84. seji Kolegija predsednika Državnega zbora z dne 6. novembra, letos ter časovnim potekom obravnave dopolnjenega predloga proračuna.

Predlagateljica dopolnjenega predloga proračuna je Vlada. Na sejo so vabljeni predstavnice in predstavniki Vlade, Ministrstva za finance, Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj, Fiskalnega sveta, Sodnega sveta in Državnega sveta.

Kot dodatno gradivo za današnjo sejo smo prejeli dopis s časovnim potekom obravnave predloga sprememb proračuna in dopolnjenega predloga proračuna, zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora s prvopodpisanim poslancem Danijelom Krivcem, na katero je uvrščen tudi obravnavani dopolnjen predlog proračuna, in pregled amandmajev z dne 12. novembra 2020.

Vrstni red povabljenih, ki bodo predstavili stališča do dopolnjenega predloga proračuna, bo naslednji: najprej bo na vrsti predstavnik Vlade, potem predsednik Fiskalnega sveta, za njim odgovor predstavnika Vlade na stališče Fiskalnega sveta in nato bo dobila besedo še direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Začenjamo torej s predstavitvijo dopolnjenega predloga proračuna s strani Ministrstva za finance. Besedo dajem ministru mag. Andreju Širclju. Izvolite.