Govor

Željko Cigler

Hvala lepa. Spoštovane kolegice in kolegi.

Spremembe, predlog sprememb Zakona o šolski prehrani, ki je danes pred vami, je predlog, da se sistemsko uredi področje prehranjevanja učencev in seveda posledično kasneje tudi z drugimi stvarmi dijakov, v situacijah, kot je zdajle, podobnih, ki bojo verjetno v prihodnosti nastopale, kot je epidemija covida-19.

Mi imamo za realiziranje takšne stvari, torej ko se vzpostavi izobraževanje na daljavo, vse, kar rabimo, zato da izpolnimo cilj, to pa je prehranjevati učence tudi takrat, ko se izobraževanje odvija na daljavo. Ker se moramo zavedati, da ne samo, da to, da so mnogi iz socialno šibkih družin, ki imajo problem s prehrano tudi izven covid časov, ampak da zelo veliko staršev dela, bodisi na nujnih državnih službah, zdravstvo, policija, šolstvo, v trgovinah, ali pa preprosto v službah, v proizvodnji. In tem otrokom je potrebno zagotoviti prehrano.

Slovenija izstopa po tem, da ima, vse šole imajo odlično opremljene, postavljene v okviru s HACCP standardi usklajene kuhinje, osebje za to, v državnem proračunu imamo denar za ta namen, ampak glej ga zlomka. Od srede oktobra se praktično že odvija, najprej z dijaki, potem pa z osnovnošolci izobraževanje na daljavo. Danes smo 12. novembra in situacija ni rešena, kljub temu da je to že zdaj 2. covid, 2. covid val. Zato pričakujemo predlagatelji sprememb zakona in sistemsko ureditev tega vprašanja, ne samo z nekimi covid zakoni, ampak da se sistemsko uredi, čim prejšnje in takojšnje ukrepanje.

Da vidimo, kako bomo zadevo uredili, uredili v prihodnje. Še posebej zato, ker je ogromno šol, osnovnih šol v Sloveniji vključenih v Unescovo mrežo zdravih šol, kjer učenkam in učencem dopovedujemo, kako pomembno je gibanje in zdrava prehrana. In v to država veliko vlaga in ni mi jasno, oziroma v Levici nam ni jasno, zakaj se ta stvar ne pelje v tem trenutku že zdavnaj urejena. 21. oktobra smo namreč iz Levice podali pobudo ministrici, naj zadevo takoj uredi, podali smo pa pobudo na prošnjo, predlog staršev šol, svetov staršev na šolah, humanitarnih organizacij. Glejte, do zdajle še ni se zadeva spremenila in mislim, da bomo mi danes to odgovornost in potem tudi kasneje za nami Državni zbor seveda jo uveljavil.

Rad bi tole rekel, da imajo šole, vsaka za sebe, tako osnovne, kot srednje, jasne sezname, kateri so učenci, ki zaradi socialnih razmer potrebujejo subvencionirano šolsko prehrano in prehranjevanje v tem sistemu, hkrati pa tudi razredniki in šolski svetovalni delavci vedo, katerim otrokom je treba, ker se ni moglo hitro urediti, še sprememba njihovega socialnega statusa, bodisi, da so starši postali brezposelni kot prekarci, kot pogodbeno zaposleni ali preprosto so izgubili službe in so zato v hudem socialnem položaju, da se da socialnim delavcem, svetovalnim na šoli diskrecijska pravica, da še dodatno določijo ljudi na otroke, učence in osnovnošolce na seznam, ki so upravičeni do te prehrane. Vendar, tu mora ministrstvo dati okrožnice in sklepe in povedati, vse tole je financirano, torej financirana je prehrana, priprava prehrane, embalaža, vsa logistika, razvoz, kjer je ta potreben in da šole so tiste, ki so pristojne, da zadevo izvedejo, v primeru logističnih problemov in podpore pa se obrnejo lahko na lokalno skupnost. In to, ko so bile pripombe naše Zakonodajno-pravne službe, kot je že prej kolega Han povedal, ne, smo v amandmajih se čimbolj poskušali približati, da bodo stvari stale tudi skladno s pripombami Zakonodajno-pravne službe.

Rad bi povedal, da tudi jaz izhajam iz občine, občine Celje, kjer so in verjamem, da je v Sloveniji že veliko občin to naredilo, vendar pravim, da je to obveza države, ki jo mora formalizirati in financirati, ne, in zato smo danes tu, ampak kljub temu, v mojem Celju vse šole, deset šol kuha, hrana je pripravljena, da jo učenci privzdignejo. Hkrati je v Celju pripravljeno za dijake v okviru dijaškega in študentskega doma kuhinja na pripravi, ampak čaka okrožnico in navodila ministrstva. Zelo veliko dijakov je pripravljenih, želijo priti do hrane, ker jo tudi rabijo in bo sigurno zadeva stekla in če so številke zdajle, koliko je prijavljenih ene, se bo, ko bo začel sistem teči, se bodo zadeve, se bo številka tistih, ki bodo prihajali po hrano samo povečevala.

Zato pričakujemo, da bomo, pričakujem, da bomo poslanke in poslanci Državnega zbora dejansko to danes potrdili, ker jaz mislim, da ni več časa in prostora za to odlašanje. Opozarjam, sredi oktobra je nastopil problem, ki še vedno ni rešen, pa govorimo o prehranjevanju otrok. Prehrano rabijo in šole dajejo zdravo prehrano, in osnovne in srednje, zato, da se normalno lahko razvijajo in živijo. In v Levici, pač, če še lahko to zraven rečem, čeprav kot predlagatelj vseh strank, ki smo dale predlog v sprejem tega zakona govorim, pričakujemo, da se bo ta zadeva tudi s strani vlade razumela in da bo vlada podprla ta napor poslancev, ker verjamem, da se tukaj ne delimo na opozicijo in koalicijo, zaradi tega, ker gre za dejansko za otroke in zato, da sistem, ki ima vse mehanizme vzpostavljene, da šolska prehrana ob izobraževanju na daljavo teče, da se odvija. Hkrati bi pa še rad, dobro je, še imam določene stvari, ki so, na katere so me že opozorili mnogi ravnatelji, učenci, tudi starši, ki jih je treba upoštevati, pa jih bom kasneje še predstavil v nadaljevanju razprave. Hvala.