Govor

Peter Skerbiš

Hvala lepa, gospod predsednik. Dovolite mi prosim, da predstavim na kratko razloge, ki so narekovali našo že drugo pobudo v letošnjem letu za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi.

Verjetno že vsi veste, da se Policija sooča z velikim kadrovskim manjkom, in sicer že leta. Kljub temu, da so razpisi odprti, se na razpise ne prijavlja dovolj kandidatov. Poleg navedenega je potrebno upoštevati, da Policija izvaja še številne dodatne naloge, povezane z novim korona virusom, kot so na primer vzpostavitev kontrolnih točk na notranjih schengenskih mejah, torej z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Policija se sooča tudi z velikim številom nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu. Namreč odkrili smo jih že več kot 13.725 ilegalnih prehodov in 288 tihotapcev ljudi.

Poudariti je potrebno, da so vedno težji pogoji odkrivanja nezakonitih migrantov. Nezakoniti migranti se gibljejo večinoma po gozdu, po neprehodnem terenu, potujejo ponoči, podnevi počivajo in čakajo, da jih poberejo sprovajalci in jih odpeljejo naprej.

Potrebno je poudariti veliko vlogo organiziranega kriminala. Že v unskem sanskem kantonu v Bosni in Hercegovini dobivajo migranti vsa potrebna navodila kako čim lažje in s čim manj truda priti do ciljnih držav v Evropski uniji. Tak modus operandi, da se migranti v večini primerov vedno razbežijo, ko jih policija poskuša prijeti in to po gozdu, kjer je vidljivost že v dnevnem času slaba, zelo onemogoča uspešnost policije pri samem prijetju.

Potrebno je upoštevati tudi glede samih kapacitet za prijemanje skupin migrantov. Z aktivacijo 37.a člena bi sama vloga Slovenske vojske postala aktivnejša. Trenutna vloga Slovenske vojske je, na podlagi 37. člena Zakona o obrambi ta, da opazujejo državno mejo in v mešanih patruljah varujejo postopek policista. Pri teh spremenjenih okoliščinah, pri teh vedno težjih pogojih odkrivanja, preprečevanja in procesuiranja je ta vloga Slovenske vojske postala dejansko premajhna in ugotavljamo, da bi morala biti aktivnejša, če želimo uspešno in učinkovito varovati državno mejo.

Če damo primer samo postavitve zasede. Predstavljajte si, da postavljamo zasedo za prijetje velike skupine 130 migrantov, ki je razporejena po velikem gozdnatem območju, kjer je vidljivost slaba. Predstavljajte si koliko policistov je potrebnih za pokritje same enega takega prijetja. Vsa druga območja lahko ostanejo prazna, kjer pa bi druge skupine z lahkoto prešle državno mejo.

Zdaj imamo v tem primeru zasede, imamo vojake, ki so zelo pripravljeni sodelovati, z njimi zelo dobro sodelujemo, ampak ne smejo izvajati nikakršnih pooblastil. In potem ko se ta velika skupina 130 ljudi razbeži, si lahko predstavljate potem jih po tem neprehodnem gozdnatem terenu policisti, vojaki pa ne morejo dejansko ničesar pomagati.

Ugotavljamo, da samo opazovanje v danih okoliščinah ni več dovolj. Ni več dovolj in zato smo predlagali tudi že drugič letos aktivacijo izjemnih pooblastil vojske in za vašo podporo se vam že vnaprej zahvaljujemo. Hvala lepa.