Govor

Andrej Šircelj

Spoštovani predsednik. Cenjene poslanke, spoštovani poslanci.

V Sloveniji smo glede na uradne podatke o številu okuženih v drugem valu epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Zaradi naraščanja števila okuženih oseb z nalezljivo boleznijo COVID-19, zaradi naraščanja zasedenosti bolnišničnih postelj namenjenih bolnikom ter števila bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, je Vlada Republike Slovenije na podlagi četrtega odstavka 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih ponovno razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 na celotnem območju države. Razlogi za sprejetje oziroma za predlog za sprejetje Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije so naslednji.

Zaradi ponovne razglasitve epidemije je potrebno nekatere ukrepe iz Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic tako imenovani zakon PKP5, ki so bili sprejeti še pred razglasitvijo ponovne epidemije, dopolniti. Prav tako je smiselno nekatere ukrepe iz Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo imenovani zakon PKP1 ponovno aktivirati. Nekatere ukrepe iz imenovani zakon PKP3 pa je treba podaljšati. Uvesti je treba tudi nekatere povsem nove ukrepe, kot na primer delno nadomestitev fiksnih stroškov zaradi posledic prizadetim podjetjem. S predlogom Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije, PKP-6 se določajo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic covid-19 na področju gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti in športa, organizacije skupščin in zborov članstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, javnega sektorja, pravosodja, zaščite, reševanja in pomoči ter okolja.

Poglavitni ukrepi predlaganega zakona so subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija za kredite, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, delna nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom, finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka nosilcev kmetijskih gospodarstev in nosilcev dopolnilne dejavnosti na kmetiji, znižanje cen zakupnin kmetijskih zemljišč v upravljanju Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, znižanje letne koncesijske dajatve uporabnikom lovišč, oprostitev plačila davka na dodano vrednost od dobave in pridobitev zaščitne in medicinske opreme, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, odlok plačila najemnine za najemnike poslovnih stavb ali poslovnih prostorov, oprostitev plačila staršev za vrtce ter oprostitev plačila za storitve študentskih domov, plačilo zdravstvenih storitev za sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom, topel obrok za učence in dijake iz družin z nižjim dohodkom, oprostitev plačila vodnega povračila, plačila za vodno pravico za imetnike vodne pravice za potrebe kopališč, ureditev sklica in izvedbe virtualnih skupščin gospodarskih družb, sprememba poroštvene likvidnostne sheme.

Predlog zakona ima finančne posledice za državni proračun in sicer v višini cirka milijarde evrov. Zaradi drugega vala bo začetek okrevanja gospodarstva preloženo verjetno v prvo polovico leta 2021. Vlada je odločila, da je zaradi trdovratnega virusa treba sprejeti dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu in ohranitev delovnih mest. S pomočjo je treba vztrajati. Prioritete so zdravje ljudi, ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstva. Cilj predlaganega Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 je tako prvič; ublažitev posledic vpliva drugega vala epidemije na celotno družbeno področje, na gospodarstvo, delo, urejanje delovnih razmerij, socialno varstvo, zdravstveno varstvo ter na ostala področja. Zagotovitev delovanja ali vsaj ohranjanja v zožanem okviru čim večjega števila podjetij, ohranitev delovnih mest in tisto, kar je najpomembnejše, preprečitev širjenja virusa. In to je odvisno od vseh nas, zato vas pozivam, da upoštevamo ukrepe.

Ostanite zdravi. Hvala lepa.