Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, kolegice poslanke, kolegi poslanci. Lepo pozdravljeni. Pričenjam 49. nujno sejo Odbora za finance.

Zaenkrat nisem prejel obvestila, da se kdo ne bi mogel udeležiti današnje seje. Prav tako pa nisem prejel pooblastil za nadomeščanje.

S sklicem seje ste prejeli predlagan dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kakor vam je bil sporočen oziroma poslan.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV POSLEDIC DRUGEGA VALA EPIDEMIJE COVID-19, nujni postopek. Predlagatelj zakona pa je vlada.

Kolegij predsednika Državnega zbora, je pa 85. seji, 13. novembra letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Predlog zakona je bil v obravnavo posredovan tudi institucijam lokalne samouprave.

K obravnavi te točke so vabljeni predstavniki in predstavnice Ministrstva za finance, Zakonodajno-pravne službe in Državnega sveta. Predlog zakona so obravnavala tudi zainteresirana delovna telesa in sicer Odbora za pravosodje, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide in Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Dodatno gradivo, ki smo ga prejeli k predlogu zakona je mnenje Zakonodajno-pravne službe, skupno mnenje komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance in komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ter poročilo Odbora za pravosodje. Prejeli smo tudi cel niz mnenj inštitucij lokalne samouprave in pa dopisov zainteresirane javnosti. To vse je dostopno na spletni strani Državnega zbora.

Gospe poslanke in gospodje poslanci, amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o posameznih členih na seji odbora. Amandmaji se kolikor sem obveščen intenzivno vlagajo, zato zaenkrat še ni bilo mogoče izdelati predloga oziroma pregleda amandmajev.

Preden pričnem drugo obravnavo predloga zakona, vas obveščam, da sem prejel pooblastilo. Poslanka Violeta Tomić, nadomešča poslanca Luko Mesca, iz poslanske skupine Levica. Gospa Tomić, videl sem, da ste dvignili roko. Želite besedo za postopkovni predlog? Izvolite, imate postopkovno.