Govor

Blaž Pavlin

Dobro jutro. Vse članice in člane Odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 24. nujno sejo Odbora za pravosodje. Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Prav tako vas prosim, da preverite tudi ali imate seboj prenosne identifikacijske kartice za glasovanje.

Seja Odbora je bila sklicana v skladu s 47. členom in drugim odstavkom 48. člena Poslovnika Državnega zbora. Poslanska skupina Levice, Liste Marjana Šarca, Stranka Alenke Bratušek in Socialni demokrati so dne 18.11. 2020 vložili zahtevo za nujno sejo za pravosodje za obravnavo naslednje točke dnevnega reda: Predlog zakona interventnih ukrepi za omilitev posledic drugega vala epidemije covid 19, nujni postopek, EPA 1472.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje dne 19. 11. 2020 ste prejeli predlog dnevnega reda, in sicer 1. TOČKA PREDLOG ZAKONA INTERVENTNIH UKREPI ZA OMILITEV POSLEDIC DRUGEGA VALA EPIDEMIJE COVID 19, NUJNI POSTOPEK, EPA 1472 in zahteva poslanskih skupin Levica, LMŠ, SD in SAB za sklic nujne seje Odbora za pravosodje. Z dne 18. 11. 2020 je bila ta zahteva objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Ker v poslovniškem roku do začetka seje nisem prejel predloga za spremembo dnevnega reda je določen, kot ste ga prejeli s sklicem. Odbor bo navedeno točko obravnaval kot zainteresirano delovno telo in posredoval mnenje matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za finance.

Prehajamo na točko dnevnega reda. K tej točki so bili vabljeni: predlagatelji zahteve, mag. Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje, Tomaž Gantar, minister za zdravje, ki je svojo prisotnost upravičil in danes Ministrstvo za zdravje zastopa Mojca Gobec, direktorat za javno zdravje Ministrstva za pravosodje pa državni sekretar. Poleg njih so bili vabljeni na sejo še prof. dr. Aleš Završnik, Pravna fakulteta - inštitut za kriminologijo ter prof. dr. Katja Filipič, Pravna fakulteta – Katedra za kazensko pravo. Oba sta svojo današnjo prisotnost opravičila. Na e-klop pa ste prejeli njuno pisno mnenje. Prebral bi še eno pooblastilo, in sicer mag. Andrej Rajh na današnji seji Odbora za pravosodje nadomešča poslanko Mašo Kociper iz PS SAB. Besedo sedaj dajem predlagateljem zahteve, in sicer poslancu Željko Ciglerju iz PS Levica. Izvolite, beseda je vaša.