Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovani kolegice in kolegi, začenjam 91. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani sodelujejo: gospa poslanka Monika Gregorčič kvota SMC in opravičilo o odsotnosti Zmago Jelinčič Plemeniti, Nataša Sukič in pa Violeta Tomić. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade, ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV GOVORA PREDSEDNICE KOMISIJE URSULE VON DER LEYEN O STANJU V UNIJI 2020 IN DELOVNEGA PROGRAMA KOMISIJE ZA LETO 2021 - VITALNA UNIJA V KRHKEM SVETU.

Gradivo k točki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, s sklicem seje. Dne 26. novembra 2020 smo prejeli obvestilo in opravičilo vodje Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, dr. Zorana Stančiča, da evropski komisar, gospod Janez Lenarčič zaradi nujnega potovanja danes ni prisoten v Bruslju in se zato današnje seje odbora na daljavo, v obliki videokonference, ne more udeležiti.

Zato dajem besedo dr. Zoranu Stančiču, vodji Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, da nam predstavi govor predsednice Komisije Ursule von der Leyen o stanju v Uniji 2020 in Delovni program Komisije za leto 2021.