Govor

mag. Dušan Verbič

Hvala lepa, predsednik. Spoštovani minister, vsi prisotni prav lep pozdrav!

Moj postopkovni predlog je predvsem vprašanje vam, spoštovani predsednik, kako to, da to matično delovno telo, ki je Komisija za nadzor javnih financ, je sklicana na podlagi 48. člena Poslovnika Državnega zbora, pri tem pa sploh ni sklicevano se na 39. člen Poslovnika Državnega zbora in ne zaradi prisotnih. Očitno je potrebno bolj tudi zaradi javnosti jasno povedati kakšne so pristojnosti Komisije za nadzor javnih financ. In si bom dovolil, kar se tiče 39. člena jasno tudi predstaviti.

Prvič, nadzoruje izvrševanje državnega proračuna ter finančnih načrtov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Republike Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Javnega zavoda Radiotelevizije Slovenije. Drugič, spremlja izvrševanje proračunov lokalnih skupnosti. Tretjič, nadzoruje izvrševanje finančnih načrtov in pravilnost finančnih izkazov javnih skladov, javnih podjetij in zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija. In zadnja točka, poroča Državnemu zboru o nadzorstvu, ki ga opravlja in mu predlaga potrebne ukrepe.

Ocenjujem, da je današnja točka, sklicevana na 48. člen Poslovnika Državnega zbora ta hip nepristojen, kajti 1. točka, ki ste jo tudi spoštovani predsednik, navedli, je govora o pobudi za sklenitev sporazuma. In to je izključni pristojnosti drugega matičnega odbora tega Državnega zbora. Glede na vsebino sklica te seje ocenjujem, da Komisija za nadzor javnih financ v tej fazi ni pristojna za današnjo sejo in kot rečeno tudi obravnavo. Zato prosim predsednik, da današnjo sejo najmanj kar je, prekinete in če bo potrebno jo nadaljujemo, ko bodo izpolnjeni pogoji za vsebinsko obravnavo po 39. členu Poslovnika Državnega zbora.

Če zaključim, ta komisija na to vsebino današnjega sklica ta hip ni pristojna. Prosim za odgovor, spoštovani predsednik.