Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni, gospod minister! Dobro jutri.

Začenjam 22. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Obveščam vas, da sem prejel eno opravičilo in sicer se seje ne more udeležiti gospod Robert Polnar. Imam pa tudi dve pooblastili in sicer iz Poslanske skupine LMŠ, gospod Nik Prebil nadomešča poslanca gospoda Roberta Pavšiča in pa pooblastilo Poslanske skupine Levica, dr. Matej Vatovec nadomešča poslanca Luko Mesca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z eno točko dnevnega reda. Vaših predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniško določenem roku, to je do začetka seje, nisem prejel, zato dnevni red ostaja tak, kot je bil poslan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – POBUDA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA SKLENITEV SPORAZUMA MED SLOVENIJO IN MADŽARSKO O SODELOVANJU PRI GRADNJI IN GOSPODARJENJU Z DRUGIM TIROM ŽELEZNIŠKE PROGE DIVAČA-KOPER.

Gradivo za to točko – zahteva Poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Na sejo so bili s sklicem seje k tej točki vabljeni mag. Andrej Rajh v imenu predlagateljev zahteve, gospod Janez Janša, predsednik Vlade, gospa mag. Alenka Bratušek, nekdanja ministrica za infrastrukturo, gospod Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, gospod Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK, in pa Iztok Černoša, direktor družbe 2TDK. Vse prisotne še enkrat lepo pozdravljam in vas prosim, da se ob prijavi za razpravo in vklopu mikrofona predstavite zaradi magnetograma. Pred razpravo pa bi vas želel opozoriti, da je 12. novembra 2020 v Državni zbor iz Vlade prispela in sicer naslovljena na Odbor za zunanjo politiko pobuda za sklenitev sporazuma med Republiko Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Pobuda je označena s stopnjo zaupnosti interno. Navedene pobude ni med gradivi za to sejo. Ker pa člani Odbora za zunanjo politiko razpolagajo z navedeno pobudo, pozivam vse, da v tej razpravi vsaj v prvem delu ne govorijo o konkretnostih iz pobude. Prosim razpravljavce, da se osredotočijo na informacije iz zahteve za nujno sejo in predlog, ki ste jih prejeli. Če pa bo kdo v nadaljevanju želel govoriti o podrobnostih, ki so navedene v pobudi in niso navedeni v zahtevi za sklic nujne seje in prilogah, ter niso bile že objavljene v medijih, prosim, da me na to opozori, ker bomo v tem primeru sejo zaprli.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. Nato bodo besedo dobili predstavniki vabljenih. Potem bomo prišli na razpravo članov komisije.

Tako da zdaj najprej besedo dajem mag. Andreju Rajhu. Mag. Verbič, imate postopkovni predlog. Prosim.