Govor

Violeta Tomić

Spoštovani in spoštovane. Zdaj praksa parlamentarna ni, da zamujamo sejo. Zdaj je že 14 in 7 minut. Opozorila bi vas rada, da imamo direkten TV prenos, zato bom kar začela.

Vse članice in člane odbora in vse vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam in pričenjam 28. sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora. Dobila sem opravičilo od Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Nimam nobenih nadomestnih članov in članic in nisem dobila pooblastil.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora, ki se glasi, kot 1. točka, Za ohranitev zakonskih pogojev delovanja strokovnih komisij pri Ministrstvu za kulturo. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem, ki ste ga dobili.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE ZA OHRANITEV ZAKONSKIH POGOJEV DELOVANJA STROKOVNIH KOMISIJ PRI MINISTRSTVU ZA KULTURO.

Na spletni strani je bilo objavljeno gradivo, tj. zahteva poslanske skupine Levica za sklic nujne seje odbora z dne 27. 11. 2020 in zapisnik 8. dopisne seje Nacionalnega sveta za kulturo na temo strokovnih komisij.

Na sejo so bili vabljeni: v imenu predlagatelja poslanka Nataša Sukič; v imenu Ministrstva za kulturo dr. Vasko Simoniti, vendar sem dobila s strani ministra pooblastilo in pooblastil je državno sekretarko Ignacijo Fridl Jarc, ki jo lepo pozdravljam na tej seji; potem vodja sektorja za umetnost, Direktorat za ustvarjalnost, Vesna Jurca Tadelj - moja sošolka, pozdravljena in dobrodošla; potem vodjo sektorja za statistiko in analize Direktorata za ustvarjalnost, gospo Metko Šoštarič. Vse tri predstavnice ministrstva lepo pozdravljam. Vabljena je bila tudi gospa Uršula Cetinski, ki se je opravičila; potem predstavnica društva Asociacija Inga Remeta, ki je z nami; potem Alja Lobnik, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenija; in Goran Forbicij, CNVOS.

Zdaj pa dajem besedo predlagateljem zahteve za sklic seje, predstavnici poslanske skupine Levica Nataši Sukič.

Prosim.