Govor

Violeta Tomić

Najlepša hvala, predsedujoči. Poslanska skupina Levice je na podlagi drugega odstavka 48. člena poslovnika zahtevala sklic nujne seje, kot veste s točko dnevnega reda, ki je Poziv nepravilnosti in zamud Ministrstva za kulturo pri vodenju postopkov vpisa v razvid samozaposlenih v kulturi in vlog za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost.

Vsi vemo, da je ta trenutek zaradi epidemije, ki je bilo že prej uborno stanje kulture, sedaj pa je ta nezavidljiv položaj kulturnih delavcev, predvsem samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacijah, da se je drastično poslabšalo. Ob vseh posledicah pandemije divja še vojna proti samozaposlenim in nevladnim organizacijam v kulturi, s katero očitno kani oblast zatreti vsakršno kritično refleksijo dela neodvisno in alternativne kulturniške scene.

V teh neprijaznih in kriznih časih so najbolj ranljiva skupina kulturnih delavcev ravno samozaposleni v kulturi. Kulturni delavci so še dodatno izpostavljeni veliki negotovosti zaradi zamud Ministrstva za kulturo pri izdaji odločb za pridobitev ali podaljšanje statusa samozaposlenih v kulturi.

Več mesecev so kulturni delavci opozarjali, da je minister za kulturo popolnoma zaustavil izdajo odločb za upravičence do kritja socialnih prispevkov iz proračuna. Mnogi prosilci so vlogo za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in za pravice do plačila prispevkov podali že pred aprilom 2020, odločbe še do danes niso prejeli. Dobili so zgolj informacijo, da je strokovna komisija njihove vloge odobrila.

Komisija je v skladu z 20. členom Zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, ki določa, da so strokovne komisije posvetovalna telesa ministra za posamezna področja oziroma vidike kulture, vse te vloge pregledala. Zataknilo pa se je pozneje očitno pri ministru, ki ga mnenje komisije ne zavezuje in ima diskrecijsko pravico takšno mnenje zavrniti in vlogo vrniti v ponovno preverjanje. In torej minister naj bi nekatere vloge dejansko zavrnil in zato so nastale vse te zamude. Nekaterim izmed prosilcev so odobrili le vlogo za status, čeprav so obenem oddali tudi vlogo za pravico do plačila prispevkov. Obe vlogi pa bi morali biti obravnavani istočasno. Dejstvo, da prejemniki odločb ob vpisu v razvid niso prejeli odločbe o dodelitvi pravice do plačila prispevkov, je v neskladju z zakonodajo, in sicer je navzkrižju s petim odstavkom 11. člena Uredbe o samozaposlenih v kulturi, kjer je jasno zapisano, da naj bi minister o obeh zadevah odločal hkrati. Kršitev tega določila je povzročila nadaljnji zaplet, saj so bili posamezniki zdaj vpisani v razvid samozaposlenih, hkrati pa niso imeli dokončne potrditve o tem ali jim je bila dodeljena pravica do plačila prispevkov ali ne. Zaplet je posledično povzročil, da so si nekateri morali prispevke plačati sami, kar pa številne v že tako zaostreni situaciji na področju kulture potiska v izjemno težek, če ne že popolnoma nemogoč ekonomski položaj. Njihova socialna varnost je zaradi potez ministra ogrožena. Vlagatelji so zaradi tega tudi zamudili rok za prijavo normirane dohodnine, prijavo na AJPES, FURS in na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Že 15. julija 2020 je Združenje Asociacija, ki povezuje omrežje nevladnih organizacij in samozaposlenih na polju kulture, umetnosti in ustvarjalnosti objavilo poziv ministrstvu k pospešitvi obdelav vlog za status samozaposlenih v kulturi, kjer so zapisali: »Na nas se je obrnilo več naših članic in članov, ki so že pred mesecem prejeli obvestilo o odobrenem statusu samozaposlenega v kulturi oziroma tistih, ki so vlogo ponovno oddali zavoljo podaljšanja pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, a vloge po naših informacijah čakajo na formalni podpis. Prosimo vas za pojasnilo zakaj prihaja do navedenih zamud, hkrati pa vas pozivamo, da vse administrativne postopke kar se da pospešite. Včasih ko kulturni sektor izdatno bremenijo omejitve zaradi zaviranja epidemije in ekonomski krč, ki ob tem nastaja, je še kako pomembno, da ustvarjalke in ustvarjalci ne bi imeli dodatnih težav zaradi administrativnih zastojev. Samozaposlenim v kulturi, ki so v razvid že vpisani, se ob tem bliža tudi rok plačila prispevkov za socialno varnost, kar je za mnoge previsok strošek. Predpogoj za delo mnogih kulturnic in kulturnikov je tudi aktiven status, zato je nujno, da se vsi postopki pričnejo izvajati ažurno, zaostanki pa čim prej nadoknadijo.«

Skratka kulturniki pozivajo ministra, da je treba sankcionirati katastrofalno vodene postopke, funkcionarje in uradnike na ministrstvu, ki ne spoštujejo zakonskih in etičnih norm. Toda zastoj z izdajo odločb se je kljub temu nadaljeval. Za ilustracijo naj navedem samo primer umetnice, ki je aprila letos oddala vlogi za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in priznanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost in je nato več tednov neuspešno skušala stopiti v stik z ministrstvom. Ko je 23. julija končno le prejela odločbo za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi, pa ni prejela tudi odločbe za plačilo prispevkov, zato je morala zaradi administrativne zamude z ministrstva prispevke za julij poravnati sama.

Ker pri Asociaciji niso prejeli prav nikakršnega odgovora z ministrstva, so 24. avgusta 2020 na Varuha človekovih pravic naslovili pobudo za presojo ravnanja Ministrstva za kulturo pri izdaji odločb. Ocenjujejo, da je prišlo do kršitev vsaj dveh določil, in sicer 222. člena Zakona o splošnem upravnem postopku, po katerem so bili kršeni roki za obdelavo vlog. Še pomembneje je, da je bil kršen peti odstavek 11. člena Uredbe o samozaposlenih v kulturi, po katerem bi moral minister o obeh vlogah odločati hkrati. Slednje omogoča, da se v primeru, da posamezniki, ki jim je odobren vpis v razvid samozaposlenih v kulturi, ne dobijo pa pravice do plačila prispevkov, lahko odločijo ali sploh želijo biti vpisani v razvid ali ne, ali si urediti svoj status drugače in tukaj jim je bila ta možnost odvzeta.

Z odločbami na ministrstvu zamujajo. Skrajni rok za rešitev vloge, ki je v teh zadevah predpisan po Zakonu o upravnem postopku, vloge pa obravnavajo ločeno, kar je v nasprotju z Uredbo o samozaposlenih v kulturi. To prizadetim povzroča velike težave. Zato v Levici opozarjamo, da je vloge za status samozaposlenih v kulturi treba ažurno in v skladu s predpisi procesirati, kajti vsako administrativno zavlačevanje in kršenje uredbe v že tako zaostrenih razmerah zaradi pandemije resno otežuje delovanje kulturnih delavcev, ogroža njihovo pravico do dela, pa tudi njihovo socialno varnost. Opozarjamo, da v tej zgodbi ne gre za zgolj običajne zamude. Ministrov podpis v tem primeru ni samo formalnost. O zahtevah za vpis v razvid in pravici do prispevkov odloči minister, ki se mora po Uredbi o samozaposlenih v kulturi in njenem 5. členu posvetovati s strokovno komisijo, ampak žal samopašno počne kar pač počne. Kljub temu, da minister vlogo lahko vrne v ponovno preverjanje, odločbo mora izdati in utemeljiti njegovo odločitev, ne sme biti nikakor arbitrarna. Prav tako mora minister na podlagi uredbe o samozaposlenih o kulturi v njenem 11. členu v obeh vlogah za vpis v razvid in priznanja pravice do prispevkov odločati hkrati.

Celotna kultura, umetnost in ustvarjalni sektor zlasti samozaposleni v kulturi so zaradi ukrepov za zajezitev korona virusa, zaprtja kulturnega delovanja in posledično usahnitve kulturnega življenja med najbolj ranljivimi družbenimi skupinami. Žal pa se vedno znova dogaja, da glas kulture, ki bi morala biti predmet skrbi posebnega državnega pomena, naleti na najbolj gluha ušesa. V Levici zato ugotavljamo, da minister v sedanjih razmerah ni sposoben niti minimalno zaščititi kulture in kulturnih ustvarjalcev.

Zaradi vsega zgoraj navedenega v Poslanski skupini Levica predlagamo Odboru za kulturo sprejem naslednjih sklepov:

Predlog sklepa številka 1 je: »Odbor za kulturo poziva Ministrstvo za kulturo in Vlado Republike Slovenije, da nemudoma odpravi nepravilnosti pri vodenju postopkov vpisa v razvid samozaposlenih v kulturi ter vlog za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost. Zagotovi naj se zakonito izvajanje postopkov v skladu s predpisi, s ciljem, da se samozaposlenim delavcem omogoči ureditev statusa, ki je pogoj za dostop do dela, socialno varnost in dostojno preživetje.«

In kot predlog drugega sklepa je: »Odbor za kulturo poziva Ministrstvo za kulturo in Vlado Republike Slovenije naj vlagateljem, ki jim je odločba o pravici do plačila prispevkov za socialno varnost protipravno izdana naknadno namesto hkrati z odločbo o vpisu v razvid samozaposlenih v kulturi, povrnejo sredstva za dajatve za socialno varnost, ki so jih zaradi zamude Ministrstva za kulturo morali poravnati vlagatelji sami.«

Hvala za vašo pozornost. Toliko zaenkrat.