Govor

Violeta Tomić

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni na sejo, minister s svojo ekipo, prav lepo vas pozdravljam in pričenjam 29. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Felice Žiža, kot nadomestni članice in člani pa imam dve pooblastili iz Poslanske skupine Socialnih demokratov, namreč poslanca Matjaža Nemca nadomešča mag. Dejan Židan in poslanca Sama Bevka nadomešča dr. Franc Trček.

Obvestiti vas želim, da bom v predala besedo podpredsedniku Aljažu Kovačiču, ker bom v imenu predlagatelja jaz predstavila problematiko samozaposlenih v kulturi, ker je Nataša Sukič nujno zadržana in se nam bo pridružila pozneje.

S sklicem ste prejeli dnevni red seje odbora s to točko, se pravi POZIV NEPRAVILNOSTI IN ZAMUD MINISTRSTVA ZA KULTURO PRI VODENJU POSTOPKOV VPISA V RAZVID SAMOZAPOSLENIH V KULTURI IN VLOG ZA PRIDOBITEV PRAVICE DO PLAČILA PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Na sejo so bili vabljeni v imenu predlagatelja Nataša Sukič, ki jo bom nadomeščala ta trenutek jaz, potem dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo, z njim je tudi Borut Bajželj, vodja službe za pravne zadeve, pozdravljen, gospa Uršula Cetinski, Nacionalni svet za kulturo, Peter Svetina, Varuh človekovih pravic, ki se je opravičil zaradi nujnih obveznosti, Jana Škern, Kulturniška zbornica Slovenije in Grameta, Društvo Asociacije, namesto nje je tukaj Tadej Maserko, pozdravljen, Tjaša Pverber, samozaposlena producentka v kulturi in raziskovalka je pač zaradi Covid19 v samoizolaciji, Marija Mojca Pungerčar, Zavod Trivia, urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi, potem gospa Irena Pivka, Zavod za procesiranje sodobne umetnosti se je opravičila in prosila, da njeno stališče preberemo tukaj na seji – to bom pozneje storila sama – Mateja Lazar, Motovila, Center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, Anja Golob, pesnica in urednica, pozdravljena, Denis Miklavčič, GLOSA – sindikat kulture in narave Slovenije, pozdravljen, Enos Kugler, samozaposlen v kulturi, tudi z nami, Lara Jankovič, pevka in igralka se je opravičila. Dodatno je bila vabljena Urška Jerman, programski vodja društva Igor Zabel za kulturo in teorijo, pozdravljena in namesto Darka Sinka režiserja in scenarista pa je z nami Blaž Završnik, režiser, pozdravljeni.

Skratka, zdaj pa predajam besedo podpredsedniku Aljažu Kovačiču. Sama se bom presedla in bom v imenu predlagatelja povedala. Hvala.