Govor

Igor Zorčič

Spoštovani kolegice, kolegi, začenjam 86. sejo kolegija.

Obveščam vas, da sem vas včeraj z dopisom obvestil, da bo na dnevni red uvrščena tudi A1. točka – Dogovor o sklicu izredne seje zbora, ter vam hkrati posredoval gradivo k 3., 4. in 5. točki, ter gradivo k A1. točki dnevnega reda. Danes po delovnem posvetu ste prejeli še novo gradivo k 3. točki.

Prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE ZBORA.

Z dopisom za širitev dnevnega reda seje kolegija ste včeraj kot gradivi k tej točki prejeli Zahtevo skupine 46 poslank in poslancev, s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, za sklic izredne seje in Predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin, ter sklicu in izvedbe 52. izredne seje Državnega zbora. Skupina poslancev namreč že v zahtevi predlaga, da se to izredno sejo izvede skladno s 93.a členom Poslovnika zbora.

Predlagam, da se izjasnimo glede predloga za izvedbo seje na daljavo, ter tudi, če kdorkoli želi, poda morebitne predloge za spremembe oziroma dopolnitve predloga sklepa, o katerem bomo odločali po opravljeni razpravi. Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na glasovanje. Prehajamo na odločanje o predlogu skupine poslank in poslancev, s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, da se izredna seja skliče in izvede kot seja na daljavo. Predlog je sprejet, če ga podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev. Glasujemo.

Kdo je za? (NSi, SDS, SMC, SD, Desus, SAB, LMŠ.) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržan? (Levica.)

Ugotavljam, da je sklep Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO, TO JE PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje Kolegija.

Kolegij razpravlja in glasuje o dveh predlogih vlade za obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku. Najprej o predlogu, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava predlog Zakona o davku na motorna vozila.

Želi besedo predstavnik vlade?

Dr. Božo Predalič, imate besedo.