Govor

Začenjam 20. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja Ministrstva za obrambo mag. Janeza Žaklja, državnega sekretarja Kabineta predsednika Vlade mag. Bojana Pograjca, generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darka Buta, direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Roka Janeza Šteblaja, državnega sveta Rajka Fajta in ostale vabljene!

Obveščam vas, da sta zadržana in se seje ne moreta udeležiti član odbora Franc Jurša in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Robert Glavaš. Imamo tudi nekaj pooblastil: namesto Monike Gregorčič bo na seji sodeloval mag. Dušan Verbič, namesto Marjana Šarca bo na seji sodeloval Robert Pavšič in namesto Nika Prebila bo na seji sodeloval Jože Lenart.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda:

1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o posebnih pravicah žrtev vojne za Slovenijo 1991,

2. Predlog zakona o spremembi Zakona o varstvu pred požarom, 3. Predlog zakona o upravičenosti poklicnih gasilcev v poklicnih jedrih prostovoljnih gasilskih enot do dodatka za delo v rizičnih razmerah v času epidemije,

4. vprašanja in pobude članic in članov odbora.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O POSEBNIH PRAVICAH ŽRTEV V VOJNI ZA SLOVENIJO 1991, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, ste prejeli: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 16. februarja 2022 in mnenje Državnega sveta z dne 16. februarja 2022.

K tej točki so bili vabljeni: mag. Matej Tonin, minister za obrambo, mag. Janez Žakelj, državni sekretar Ministrstva za obrambo, Rok Janez Šteblaj, direktor Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino, generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Urad predsednika republike in Kabinet predsednika Vlade.

Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v četrtek, 24. februarja 2022. V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora, po opravljeni razpravi pa bi glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Ali želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Gospod državni sekretar mag. Janez Žakelj, izvolite.