Govor

Blaž Pavlin

Hvala.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE JAVNOST SODB IN VPRAŠANJA ZAUPANJA V SODSTVO.

S sklicem ste sprejeli zahtevo poslanske skupine SDS za sklic nujne seje obeh odborov z dne 25. 11. 2020 in je bila objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Skupna seja je s soglasjem predlagatelja zahteve izvedena po preteku poslovniškega roka.

a sejo so bili vabljeni s sklicem naslednji: v imenu poslanske skupine predstavniki poslanske skupine SDS; Ministrstvo za javno upravo, ki ga bo predstavljal Boštjan Koritnik, minister; Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo predstavljal državni sekretar Franc Kangler; Ministrstvo za pravosodje; potem Informacijska pooblaščenka; Vrhovno sodišče, ki ga bo predstavljala Tina Brecelj; potem je bil vabljen generalni državni tožilec, v imenu katerega bo prisoten gospod Butala; potem je bil vabljen red. prof. dr. Matej Avbelj, rektor Nove univerze, ki je svojo prisotnost opravičil; red. prof. dr. Jurij Toplak, profesor ustavnega, upravnega in finančnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in na fakulteti Alma mater Europea; ter Aleksander Pevec, odvetnik v Ljubljani.

Prehajamo na obravnavo 1. točke dnevnega reda. Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja za predstavitev zahteve za sklic nujne seje. V imenu predlagatelja bo zahtevo predstavil mag. Branko Grims.