Govor

Ignacija Fridl Jarc

Hvala za besedo, predsedujoča. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Moramo zanikati navedbe v zahtevi za sklic nujne seje Odbora za kulturo, da gre za pritiske na svobodo medijev, novinarsko neodvisnost in uredniško avtonomijo. Ministrstvo za kulturo si prizadeva urediti delovanje STA na način, da bo zagotovljena čim večja neodvisnost, profesionalnost in stabilnost te pomembne nacionalne institucije. Cilj predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Slovenski tiskovni agenciji, ki je poleti že bil medresorsko usklajevan, je urediti delovanje in organizacijo STA skladno z evropskimi pravili o transparentnosti financiranja dejavnosti javne službe oziroma s pravili o državnih pomočeh.

V zahtevi za sklic navajate, da je predlog novele zakona o STA škodljiv, resnica pa je, da bi predlagane spremembe izboljšale delovanje STA kot tudi organizacijo in pristojnosti organov ter zagotovile večjo neodvisnost, profesionalnost in stabilnost te pomembne nacionalne institucije, saj je najpomembneje stabilno financiranje STA, ki se mora izvajati iz državnega proračuna, drugih javno-pravnih dajatev in neodvisnih virov, kar smo z novelo želeli zagotoviti. Dokler pa je financiranje predmet pogodbe, je dolžnost podpisnikov izpolnjevati dogovorjene medsebojne pravice in obveznosti, tudi od ostalih potrebnih dokumentov, podaje pojasnil in podobno.

Poudarjam, da predlagatelji seje zavajajoče in povsem zmotno navajate, da je namen izvajati finančni pritisk na STA in javno RTV. Ministrstvo za kulturo je v noveli zakona predlagalo bolj ustrezno financiranje javnega servisa STA, ki bi v celoti zagotavljalo institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost. Bi pa želela predati besedo drugemu predstavniku vlade, gospodu Urbaniji, če smem.