Govor

Violeta Tomić

Spoštovane kolegice in kolegi, vse članice in člane odbora, vabljene in vse ostale prav lepo pozdravljam in pričenjam 30. sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Zmago Jelinčič Plemeniti. Tako sem dobila vsaj obvestilo, čeprav ga potem včasih vidim, včasih tudi ne. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili ne sodelujejo in nisem dobila nobenih pooblastil zaenkrat. Oziroma se opravičujem, zdaj ga bom dobila. Iz poslanske skupine Socialnih demokratov imam pooblastilo, in tako kot na prejšnji seji, poslanca Sama Bevka tudi tokrat nadomešča mag. Marko Koprivc.

Torej, s sklicem seje ste prejeli dnevni red odbora, ki se glasi: Ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije iz državnega proračuna je nedopusten pritisk na svobodo medijev, novinarsko neodvisnost in uredniško avtonomijo. Ravno prej sem pri prejšnji seji slišala očitek kolega poslanca, da je preveč ali pa mogoče zelo veliko sej Odbora za kulturo. In moram reči, da so neodvisni mediji nekaj, kar je izjemnega pomena za vsako demokracijo, tako da imeli bomo toliko sej, kolikor bo potrebnih, da rešimo sektor kulture in neodvisnih medijev.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje, zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Na spletni strani Državnega zbora je s sklicem objavljeno gradivo, ki je zahteva poslanskih skupin Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Levice in Stranke Alenke Bratušek za sklic nujne seje odbora z dne 2. 12. ter sporočilo za javnost Društva novinarjev Slovenije glede financiranja STA.

Na sejo so bili vabljeni dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo, ki je pooblastil sekretarko Ignacijo Fridl Jarc, Bojan Veselinovič, direktor STA, Barbara Štrukelj, odgovorna urednica STA, Mladen Terčelj, predsednik Nadzornega sveta STA, Uroš Urbanija, direktor UKOM-a, dodatno pa so bili vabljeni tudi Združenje novinarjev in publicistov, potem prof. dr. Marko Milosavljević, Društvo novinarjev Slovenije, Sara Erjavec Tekavec, predsednica Sveta delavcev STA, Janja Zalar, predsednica Zastopstva novinarjev STA, Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev STA.

Zdaj pa za začetek dajem besedo predlagateljem zahteve za sklic. Predstavnici poslanske skupine Liste Marjana Šarca, gospe Lidiji Divjak Mirnik. Prosim.