Govor

Rajko Fajt

Spoštovani gospod predsednik, lepo pozdravljeni, hvala za besedo. Spoštovani gospe, gospodje.

Torej, kot je že predsednik povedal, Komisija za državno ureditev je opravila razpravo na izredni seji 10. 12., v kateri je soglasno podprla predlagano spremembo Zakona o organiziranosti in delu v policiji. Član komisije je izpostavil, na dopis Policijskega sindikata Slovenije, ki sicer pozdravlja ukrepe za izboljšanje položaja policistov, izpostavlja pa vprašanje, ali bo reševanje stanovanjskega problema rešeno celostno ali pa bi lahko na eni strani prišlo do reševanja najemnih razmerij za nedoločen čas za vojne veterane policiste, na drugi pa bi se puščalo odprto vprašanje stanovanj za aktivne policiste.

Pojasnjeno je bilo, da predlog zakona ne rešuje stanovanjske problematike policistov, rešuje pa problem vojnih veteranov policistov in njihove pravice. Predstavnik Ministrstva za notranje zadeve je tudi pojasnil, da gre za ločeni zadevi, torej predlog obravnavanega zakona ne posega v reševanje stanovanjske problematike aktivnih policistov. Ta zadeva se torej rešuje vzporedno. Glede vprašanja, zakaj je urejanje te problematike v Zakonu o organiziranosti in delu v policiji in ne v Zakonu o vojnih veteranih, pa je bilo pojasnjeno, da je takšna odločitev zato, ker Zakon o organiziranosti in delu v policiji določa tako procesno pravilo kot tudi organ, ki odloča o pravici do najemne pogodbe za službena stanovanja, v katerih vojni veterani bivajo že danes.

Glede mnenja Zakonodajno-pravne službe pa je bilo pojasnjeno s strani predlagateljev, da so že vloženi amandmaji, ki naslavljajo mnenje Zakonodajno-pravne službe in bodo na seji matičnega odbora še torej dodatno obravnavani. Kot sem že uvodoma povedal, torej komisija je po razpravi predlog soglasno podprla.

Hvala.