Govor

Franc Kangler

Hvala lepa.

Ministrstvo za notranje zadeve pozdravlja sprejem tega zakona oziroma spremembe zakona. Na nek način smo veseli, da je prvopodpisana poslanka in drugi sopodpisani, pripravili predlog, ki končno enkrat po tridesetih letih uredi status vojnega veterana, ki se upokoji in njegov socialni problem, ki ostane čez noč brez strehe na glavi.

Ne gre za vse vojne veterane, kar veliko vojnih veteranov, ki pa se je upokojilo oziroma, ki so pred upokojitvijo, pa imajo samo službeno stanovanje in bi lahko povzročili s tem, ker, naši predhodniki v preteklosti tega niso odpravili ali niso želeli odpravit. Po naši oceni je to nujno potrebno, da se to uredi. Res je, da je minister, gospod Aleš Hojs, nekatere stvari, kar se tiče z vojnimi veterani pred desetimi dnevi, s pravilnikom o dodeljevanju stanovanj, to uredil. Vendar ta zakonska dikcija je tista, ki to nekoliko širše zapiše in nihče od ministrov, ki pride nazaj na Ministrstvo za notranje zadeve, ne more spremeniti pravilnika oziroma mora slediti zakonski dikciji.

Želel bi pa poudarit, da Ministrstvo za notranje zadeve intenzivno rešuje problematiko, stanovanjsko problematiko vseh zaposlenih, predvsem pa policistov. V tem danem trenutku je na čakalni listi za službeno stanovanje 45 policistov. Ministrstvo za notranje zadeve ima okrog 620 stanovanj v lasti, pri čemer pa je 70 stanovanj praznih, kljub temu, da je 45 policistov na čakalni listi, prazna so pa predvsem tista stanovanja, ki so odročna, izven večjih centrov, kot je Ljubljana, Koper ali Maribor, to so stanovanja v Brežicah ali pa v Črnomlju ali pa v Novem mestu, kjer ni zainteresiranosti. Zakaj to govorim? Mene osebno je presenetil ponoven dopis Policijskega sindikata Slovenije, ki problematizirajo to ureditev z tem zakonom, kar moram reči, da sem presenečen, da lahko Policijski sindikat Slovenije problematizira rešitev Državnega zbora in ministra Hojsa za policiste, kljub temu, da je pred desetimi dnevi bil ta predsednik tega sindikata eno uro pri meni na razgovoru, kjer sem ga seznanil z konkretno vsebino, pogovorom med Ministrstvom za notranje zadeve, med ministrom za okolje in prostor in med direktorjem Republiškega stanovanjskega sklada.

Ministrstvo za notranje zadeve si želi, da bi vsa stanovanja, ki so v lasti Ministrstva za notranje zadeve, prenesli na Republiški stanovanjski sklad, Republiški stanovanjski sklad se bo pa obvezal, da bo v naslednjih letih sledil potrebam policije, ne samo v Ljubljani, ampak potrebam policije po celi Sloveniji. V naslednjem letu bo Republiški stanovanjski sklad zgradil tisoč 500 stanovanj, policija pa v tem danem trenutku potrebuje 45, tako da to ni problem uredit. Okrog 20 jih je v Ljubljani, štirje so v Mariboru, 6 ali 8 v Kopru, nekaj ali 2 v Celju in podobno. In na ta način, z takšnim dogovorom, ki ga pripravljamo, bi uredili, da v naslednjem letu in naslednja leta, policisti ne bi več imeli stanovanjskih problemov.

Zato sem presenečen nad tem pismom Policijskega sindikata Slovenije, ki problematizirajo, da če bodo vojni veterani obdržali to stanovanje do smrti, da bodo stanovanja, da bodo zmanjkala službena stanovanja za potrebe policije. Tukaj trdim, to ni res, to ne vzdrži, mi smo jih obvestili, predsednika sem osebno obvestil, da v naslednjem letu bo prenos službenih stanovanj na Republiški stanovanjski sklad, v zameno z dogovorom, da bo Republiški stanovanjski sklad zagotavljal za potrebe policije, odvisno od potreb, v tekočem letu, za vse policiste v Sloveniji in, Vlada je sprejela tudi mnenje in dala neke pripombe.

Po moji oceni predlagani amandma, ki so ga vložili poslanci Poslanske skupine Nove Slovenije, Socialnih demokratov, SMC in Desusa, skoraj tri četrt stvari in pripomb ureja. Neke stvari pri, po preučevanju prvopodpisane poslanke, smo ugotovili, da lahko minister po sprejetju tega zakona, z pravilnikom uredi in spremeni.

Tako da, na Ministrstvu za notranje zadeve pozdravljamo in podpiramo spremembo in sprejem tega zakona in teh členov in da se vsaj simbolično, ob letošnjem prazniku, ta problematika uredi. Tukaj med nami je en dolgoletni zaposlen v policiji, vojni veteran. Vse življenje je delal v policiji, se upokojil. Verjetno bi ga morali v januarju vreči na cesto, deložacije, mislim, pa si ne on, nihče od policije in nihče ni zaslužil, ker je bil leta 1991 pripravljen svoje življenje izpostavit za samostojno Slovenijo, da ga vržemo na cesto in da je socialni problem.

Kot je poslanka povedala, leta 2017 smo to urejali. Takrat je poslanec Vinko Gorenak se zelo zavzel in zagotovil v Državnem zboru spremembo zakona, vendar je takrat izpadlo to, da bi takrat zapisali vojni veterani, ampak so napisali vojni invalidi veterani, ker smo reševali takrat enega bivšega specialca, ki je bil invalid in tudi vojni veteran. Zakaj se je to takrat zgodilo, nihče ne ve povedat, ampak, vsi so pa mnenja, še tudi danes, da je prav, da se uredi in jaz pričakujem, da bodo poslanci soglasno podprli to spremembo, kot je tudi včeraj soglasno podprl, člani Komisije za državno ureditev v Državnem svetu, spremembe amandmaja, ki so jih pa vložili, pa tudi na nek način usklajujejo naše pripombe, v neki meri.

Hvala lepa.