Govor

Mateja Udovč

Hvala lepa, predsedujoči, za besedo. En lep pozdrav kolegicam in kolegom. En lep pozdrav državnemu sekretarju in vabljenim gostom.

Kot predlagateljica in kot prvopodpisana sem skupaj s sopodpisniki vložila spremembo Zakona o organiziranju in delu policije po skrajšanem zakonodajnem postopku. Pri spremembah zakona gre le za manjšo vsebinsko spremembo zakona. Veljavni zakon se dopolni le z novima 109.b in 109.c členoma, s katerim se za vojne veterane, policiste in uslužbence policije, ureja samo pravica do podaljšanja najemnega razmerja za nedoločen čas, po njihovi upokojitvi.

Naj poudarim, da letos mineva 30 let od ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite in preprečitve mitinga resnice v Ljubljani akcija sever. Odločilni prispevek k zmagi nad pripadnike JLA so imeli vsekakor pripadniki slovenske milice, se pravi današnje policije. Za te aktivnosti jim je bil priznan tudi status vojnega veterana osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Vendar pa na žalost danes ponovno ugotovimo, da status vojnih veteranov še ni povsem urejen. Prihaja do različnega urejanja posameznih pravic vojnih veteranov, ki so zaposleni v policiji in tistih, ki so zaposleni v Slovenski Vojski.

Tipičen primer je možnost podaljšanja najemnih pogodb, najemnih stanovanjskih pogodb. Veterani in veteranke, zaposleni v policiji, ki imajo najeto službeno stanovanje, s katerim upravlja Ministrstvo za notranje zadeve, imajo sklenjene pogodbe za določen čas in sicer za čas, ko so zaposleni v policiji. Torej morajo po upokojitvi stanovanje izprazniti in si ponovno reševati svoj stanovanjski problem. Vojni veterani, zaposleni v Slovenski vojski oziroma na Ministrstvu za obrambo, pa pri ureditvi bivanjske problematike teh težav nimajo, saj ob upokojitvi – ponavljam – lahko zaprosijo za sklenitev najemne pogodbe za nedoločen čas. Ob tem se postavlja tudi vprašanje enakosti.

S to problematiko se je Državni zbor že ukvarjal, že leta 2017, ko je sprejel novelo Zakona o organiziranosti in delu policije, s katero je uredil bivanjske težave dveh upokojenih policistov, ki jima je zaradi zdravstvenih težav in posledično invalidske upokojitve, grozila deložacija iz službenega stanovanja. Poleg tega se je takrat uredil tudi položaj in istovrstna pravica za vojnega veterana, ki je izgubil življenje pri opravljanju službe policistom. Že takrat je bilo napovedano, da bo Vlada za reševanje ostale problematike vojnih veteranov, imenovala medresorsko delovno skupino, ki naj bi pripravila predloge spremembe in dopolnitve Zakona o vojnih veteranih, ter pripravila ustrezne rešitve za celotno področje vojnih veteranov, posebej pa tudi veteranov iz vrst policije.

Vendar, kot ugotavljamo do danes, v Državni zbor novela navedenega zakona ni prispela. Predlagatelji s predlogom zakona želimo enotno urediti položaj vseh kategorij policistov in uslužbencev policije, ki imajo status vojnega veterana oziroma veteranke, v vojni za Slovenijo, glede njihove pravice do podaljšanja najemnih pogodb za nedoločen čas, tudi po upokojitvi. Tako jim bo ob upokojitvi omogočena enaka rešitev stanovanjske problematike, kot jo imajo vojni veteranke in veterani, ki so zaposleni v Slovenski vojski.

V predlaganih novih členih zakona so zajete vse kategorije policistov, uslužbencev policije in Ministrstva za notranje zadeve, ki so si pridobili status vojnega veterana. Zato se s prehodnimi določbami določa tudi prenehanje veljavnosti 4. člena Zakona o dopolnitvah zakona o organiziranosti in delu policije iz leta 2017, saj prehodna ureditev ni več potrebna.

Pravica do podaljšanja najemnega razmerja za nedoločen čas po upokojitvi, se podeljuje le tistim vojnim veteranom, ki so do upokojitve bivali v teh stanovanjih in jim ob upokojitvi grozi prekinitev najemnega razmerja in izselitev. Predlog zakona ostalih vojnim veteranom te pravice ne daje – ponavljam, te pravice vojni veterani, ki nimajo najetega službenega stanovanja Ministrstva za notranje zadeve, ob upokojitvi te pravice ne bodo imeli.

Prav tako so v zakon vgrajene varovalke, ki onemogočajo morebitne zlorabe. Ta pravica bo pripadla zgolj vojnim veteranom, ki nimajo v lasti drugega stanovanja ali pa nepremičnine, ki je primerna za bivanje oziroma nimajo zadostnih sredstev za nakup primerljivega stanovanja. Predlagane rešitve omogočajo le nadaljevanje najemnega razmerja, v primeru njihove smrti pa tudi omogočajo bivanje za nedoločen čas njihovim ožjim družinskim članom, ob upoštevanju s tem zakonom določenih kriterijev.

Kriteriji so pomembni del zakona, to pa so njihova socialna ogroženost in premoženjsko stanje. Edina izjema so tudi otroci, ki se jim bivanje tudi omogoča na podlagi Družinskega zakonika. S sopredlagatelji smo se odločili urediti to problematiko v zakonu, ki določa organiziranje in delo policije in ne v Zakonu o vojnih veteranih. Ta zakon določa tako procesna pravila, kot tudi organ, ki odloča o pravici do najemne pogodbe za službena stanovanja, v kateri vojni veteran biva že danes. Prav tako tudi odloča o podaljšanju najemne pogodbe na podlagi internega akta.

To je nekaj malega iz predstavitve, za vsa dodatna vprašanja pa sem na voljo pri razpravi.

Hvala.