Govor

Andrej Černigoj

Spoštovani gospod predsedujoči, hvala za besedo, spoštovani gospod minister, spoštovana državna sekretarja, spoštovani predstavnik Državnega sveta, cenjene kolegice in kolegi.

Mene obravnavana tematika na današnjem zboru tukaj zelo veseli. Jaz pozdravljam in podpiram današnjo razpravo. Moram reči, da v sami državi Republiki Sloveniji je kar nekaj takih majhnih anomalij in nesmislov oziroma postavljenih okvirjev na napačnem naslovu, zato zelo podpiram prenos pristojnosti na področju vojnih grobišč na Ministrstvu za obrambo. Strinjam se, da v okviru MORS je predvidena in sem seznanjen, da je predvidena ustanovitev uprave za vojaško dediščino, kot organa v sestavi ministrstva. Jaz mislim in verjamem, da je Ministrstvo za obrambo pravi naslov in bolj ekvivalenten za upravljanje s tem področjem, kot Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Jaz verjamem, da se bo na tem področju še bolj kvalitetno delovalo kot do sedaj in jaz verjamem, da Ministrstvo za obrambo je pravi naslov. Zdaj, če gremo v nadaljevanje. V bistvu je druga sprememba, ki jo ta predlog zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o državni upravi se dotika, je v bistvu nekako da postavimo lesarstvo na višji nivo.

Glejte, jaz če želimo v Sloveniji dvig dodane vrednosti na področju lesne industrije, je to korak v pravo smer. Dovolj je bilo sekanja slovenskih gozdov in prodajanja lesa v tujino z nizko dodano vrednostjo. Čas je, da se v Sloveniji damo dodatni zagon slovenskemu lesarstvu in jaz mislim, da bi to mogli narediti že prej v preteklosti. Jaz trdno upam, da to ne bo ostalo samo pri besedah, kot je do sedaj to tudi obveljalo in jaz upam, da se bodo zaradi tega tudi in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bo to resno prijelo in da se bo tudi kakšna razvojna dejavnost na tem področju zgodila. V tem Državnem zboru o tem veliko razpravljamo. Jaz verjamem in vem, da imamo tudi na različnih bregovih podobna mišljenja. Jaz bi tukaj z gospodom Lenartom se večkrat o tem tudi izmenjujeva mnenja in me veseli, da imamo na tem področju enaka mnenja. Tako, da samo to. V bistvu predlog gre v pravo smer.

Kar se pa tiče zadnjega predloga amandmaja odbora, ki smo ga dobili sedaj na mizo, jaz pozdravljam to spremembo. Na mejah imamo ogromno nepremičnin, ki so včasih v veliki meri tudi zapuščene in v današnji situaciji, ko imamo res izjemne razmere, bomo te nepremičnine lahko uporabljali v covid situacijah, v naših koncih s katerega prihajam, iz Ilirske Bistrice bomo te prostore lahko uporabljali tudi na ostalih obmejnih občinah. Te prostore uporabljajo tudi za migracije oziroma nedovoljene migracije, nenazadnje ko bo pa ta zadeva šla mimo in jaz verjamem, da bo pandemija enkrat šla tudi mimo, zakaj ne bi potem te prostori našli tudi mogoče tudi za kakšno turistično uporabo, recimo v obliki pametnih tablic in prvih informacij o lokalni turistični ponudbi. Z veseljem bom podprl vse tri zadeve in upam, da boste enako storili tudi vi sami.

Hvala.